403 Hatası Nedir ve Neden Kaynaklanır? 403 Hatası Çözümü ve Öneriler

Sizin için önemli olan şeyleri daha fazla keşfedin

 

403 hatası; ulaşılmaya çalışılan sayfaya ya da bilgi kaynağına erişim engeli nedeni ile erişilemediği anlamına gelmektedir. 403 hatası, bağlantı probleminden kaynaklanmaktadır. Bağlantı veya internet sorunundan dolayı ortaya çıkan 403 hatası, 404 hatası kadar sık karşılaşılan bir hata değildir. 403 hatası izin olmayan bir yere erişilmeye çalışıldığı anlamına geldiği için bir kullanıcı 403 hatası aldığında uygulayabileceği çok çözüm bulunmamaktadır. Ancak site sahibi ya da teknik servis 403 hatası ile karşılaştığında, kısa süre içerisinde problemi çözebilecek çözümler uygulayabilmektedir.

403 Hatasının Anlamı Nedir?

403 hatasının içeriğine bakıldığında; HTTP durum kodu olarak bilinmektedir. Erişim izni bulunmayan bir adrese ya da web sitesine erişmeye çalışıldığında ortaya çıkan bir hatadır. 403 hatası alındığında karşılaşılabilecek bazı hata metinleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Forbidden: You don’t have permission to access [directory] on this server
  • HTTP Error 403 – Forbidden
  • 403 forbidden request forbidden by administrative rules
  • 403 Forbidden
  • Access Denied You don’t have permission to access

403 Hatası Alındığı Nasıl Anlaşılır?

403 hatası olduğuna karar verilmesi için görülen mesajın 403 Forbidden-you don’t have permission to access ’/’ on this server şeklinde olması gerekmektedir. Oldukça sık görülen bir hata olmaktadır. Bu hatanın çözülebilmesi için uygulanabilecek birden fazla yol bulunmaktadır. Mevcut duruma göre bu hata da farklılık gösterebilmektedir. Hosting şirketlerinin sistemlerinde yapmış oldukları değişiklik ya da güncellemelerin uygulanması gibi çok sayıda nedeni olabilmektedir. Hatanın çözülmesi için tespit edilmesi, incelenmesi, nedenin belirlenmesi ve sebebine göre bir çözüm üretilmesi gerekmektedir.

403 Hatası İle Karşılaşılmasının Sebepleri Nelerdir?

403 hatasının nedenleri, hatanın çözüme ulaştırılabilmesi için bilinmelidir. Özellikle sitesini geliştirme aşamasında olanların bu hata ile karşılaşmaları heves kırıcı olabilmektedir. 403 hatasının en temel nedeni, izin verilmeyen bir şeye erişmeye çalışıyor olmaktır. Dolayısı ile web sitesinin yeterli izne sahip olmadığı sonucunun çıkartılması gerekmektedir. Hatanın en fazla karşılaşılan sebepleri ise aşağıda verilmiştir:

  • Hatalı dosya ya da klasör izinleri sonucunda 403 hatası ile karşılaşılabilmektedir.
  • Hatalı .htaccess dosyası ayarları, 403 hatasına neden olabilmektedir.

403 Hatasını Çözmek İçin Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

403 hatası çözüm önerileri aşağıda belirtilmiştir:

  • .htaccess dosyası kontrol edilebilmektedir.
  • 403 hatasını çözmek için verilen izinlerde düzenlemeye gidilebilmektedir.
  • WordPress eklentilerini devre dışı bırakmak denenebilmektedir.

.htaccess Dosyasını Kontrol Ederek 403 Hatası Nasıl Çözülür?

.htaccess dosyasını inceleyerek 403 hatasını ortadan kaldırmak için .htaccess dosyasını bulmak gerekmektedir. Çoğunlukla proje dizininde gizlenmiş olan bir dosyadır. Ayrıca hosting kontrol panelinden Dosya Yöneticisi’ne girerek .htaccess dosyasının public_html klasörünün içerisinde görülebilmesi de mümkündür. WordPress siteleri üzerinden bakıldığında; neredeyse tamamında .htaccess dosyası varken, nadir de olsa bu dosyanın eksik olabilmesi mümkündür. Eğer web sitesinin .htaccess dosyası bulunmuyor ise, dosyanın bulunmama nedeninden bağımsız olarak oluşturulması gerekmektedir. Hosting sağlayıcının kontrol panelini kullanarak veya FTP istemcisinden yararlanarak .htaccess dosyası oluşturulabilmektedir. Dosya oluşturulduktan veya bulunduktan sonra izlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:

  • Bulunan ya da oluşturulan .htaccess dosyasının bilgisayara indirilmesi gerekmektedir. İndirilen dosyanın yedekleme işlemi de yapılmalıdır.
  • Sitedeki .htaccess dosyası silinmelidir.
  • Dosya silindikten sonra web sitesine erişim sağlamak denenmelidir. Eğer erişim sağlamaya devam edilebiliyor ise, bu durumda .htaccess dosyasının zarar görmüş olmasından şüphe edilmelidir.
  • Zarar görmüş olan .htaccess dosyasının yerine temiz bir dosya oluşturmak için WordPress yönetici panelinden yararlanılabilmektedir. Panele giriş yapıldıktan sonra Ayarlar menüsü üzerinden Kalıcı Bağlantılar butonuna tıklanmalıdır.
  • Açılan sayfadan değişiklik yapmadan ayarlar kaydedilmelidir ve sonrasında yeni bir .htaccess dosyası otomatik olarak oluşturulmuş olmaktadır. Bu işlem yapıldıktan sonra eğer hala hata almaya devam ediliyor ise; başka bir çözüm önerisi gerçekleştirilmelidir.

İzinleri Düzenleyerek 403 Hatasının Önüne Nasıl Geçilir?

Kötü izinlerin 403 hatasını meydana getirmesi durumunda, dosya ve klasörler için izinler düzenlenerek 403 hatası çözülebilmektedir. Her bir dosya oluşturulduğunda, oluşturulan dosya için varsayılan izinler bulunmaktadır ve bu izinler dosyaya atanmaktadır. Dosyanın nasıl okunacağı, çalıştırılacağı, yazılacağı gibi durumlar bu izinler ile beraber belirlenmektedir. İzinlerin değiştirilmesi ve düzenlenmesi ise oldukça pratik olmaktadır. Dosya Yöneticisi ya da FTP istemcisi ile izinlerin düzenlenme işlemi yapılabilmektedir. Komut satırı ile de izinlerin değiştirilebilmesi mümkün olmaktadır. Her iki yöntem de kıyaslandığında; FileZilla FTP istemcisi değiştirilecek olan dosya ve klasör için daha fazla izin seçeneği sunmaktadır. Dolayısı ile FileZilla istemcisinin kullanılması daha fazla tavsiye edilmektedir. İzinlerin düzenlenebilmesi için takip edilmesi gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır:

  • FTP istemcisine bağlanılmalıdır ve sonrasında web sitesinin dosyalarına erişim sağlanmalıdır.
  • Hosting hesabına giriş yaptıktan sonra root dizinine gidilmelidir.
  • Web sitesinin dosyalarının bulunduğu klasörün seçilmesi gerekmektedir. Bu klasör çoğunlukla public_html klasörü olmaktadır. Dosyaların olduğu klasör bulunduktan sonra üzerine sağ tıklanması ve Dosya İzinleri seçeneğine tıklanması gerekmektedir.
  • Sayısal değerin olduğu bölüme 755 girilmelidir. Yalnız klasörlere uygulansın seçeneği de aktif hale getirilmelidir.
  • Tamam butonuna tıklanmalıdır.
  • FileZilla klasörlerinin izinleri başarı ile değiştirildiğinde, tekrar public_html klasöründe web sitesinin dosyalarının bulunduğu klasör seçilmelidir. Sağ tıklayıp Dosya İzinleri butonuna tıklanmalıdır. Açılan ekrandaki sayısal değer bölümüne 644 yazılmalıdır. Yalnız bu dosyalara uygulansın seçeneği aktifleştirilmelidir.
  • Tamam butonuna tıklanmalıdır ve web sitesinin 403 hatası almadan çalışıp çalışmadığına bakılmalıdır. 403 hatası almaya devam edilir ise, başka bir çözüm uygulanmalıdır.

403 Hatasını Çözmek İçin WordPress Eklentileri Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

WordPress eklentilerini kaldırarak 403 hatasını çözmek için öncelikle bütün eklentiler devre dışı bırakılmalıdır. Bozuk bir eklentiden dolayı 403 hatası alınıyor ise; sebebin eklenti kaynaklı olduğundan emin olunabilmesi için bütün eklentilerin devre dışı bırakılması ve sonrasında hala hata almaya devam edilip edilmediğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer eklentilerin tamamı devre dışı bırakıldıktan sonra 403 hatası alınmaz ise, bu durumda hatanın eklentilerden kaynaklandığı anlaşılmalıdır. Hataya sebep olan eklentinin bulunabilmesi için ise, tek tek bozuk eklentinin tespit edilmeye çalışılması ve sonrasında bozuk olan eklentinin devre dışı bırakılması gerekmektedir. Eklentileri devre dışı bırakmak için yapılması gerekenler şöyledir:

  • Hosting sağlayıcısının hesabına FTP aracılığı ile erişim sağlanmalıdır.
  • public_html klasörü bulunmalıdır. WordPress dosyalarını içeren klasör başka ise o klasör açılmalıdır.
  • wp-content klasörünün aranması gerekmektedir.
  • wp-content klasörünün içerisinde bulunan plugins klasörü tespit edilmelidir. Bu klasörün adı başka bir isim ile değiştirildiğinde, eklentilerin tamamı otomatik olarak devre dışı kalmaktadır.
  • Eklentilerin tamamı devre dışı kaldıktan sonra 403 hatası alınmaya devam ediyor ise, sebep eklentiler değildir. Hata alınmıyor ise, sebep bozuk bir eklentidir. Dolayısı ile bozuk eklentinin tespit edilmesi gerekmektedir.
  • İsmi değiştirilen plugins klasörü eski ismine döndürülmelidir ve eklenti dosyalarının isimleri sırası ile değiştirilmelidir. Her eklenti dosyasının ismi değiştirildiğinde yani dosya devre dışı bırakıldığında, hatanın devam edip etmediği kontrol edilmelidir.
  • Hatalı eklenti tespit edildiğinde; eklenti güncellenmeli, tekrar yüklenmeli ya da başka bir eklenti kullanılmaya başlanmalıdır. Bozuk eklenti düzeltildikten sonra 403 hatası alınıp alınmadığı tekrar kontrol edilmelidir.