SEO Nedir? Başarılı Bir SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Sizin için önemli olan şeyleri daha fazla keşfedin

SEO Nedir ve Ne İşe Yarar?

Dijital pazarlama teknikleri arasında önemli rol oynayan SEO, bir web sitesinin arama motorlarında konumunu iyileştirmek, site ziyaretçilerine benzersiz bir kullanıcı deneyimi yaşatmak ve siteye gelen organik trafiği hem nitelik hem de nicelik yönünden geliştirmek üzere arama motoru kalite yönergeleri doğrultusunda uygulanan teknik ve stratejik çalışmalar bütünüdür.

İngilizcede Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşan ve Türkçede Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen bir dijital pazarlama terimidir. “SEO nedir?” sorusuna verilebilecek en genel cevap, hedeflenen sözcükler ve anahtar kelime gruplarıyla, bir web sitesini arama motoru sonuçlarında yükseltmek ve ziyaretçi trafiğinde performans artışı sağlamak için yapılan işlemlerdir.

İnternetin yaşamımıza girmesiyle büyük önem kazanan SEO çalışmalarını, geçmişte, bu konuda eğitimli ya da eğitimi olmayan herkes yaptığını iddia ediyordu. Bir internet sitesinin arama motoru sıralamasını yükseltmek için yoğun efor sarf etmeden, sitenin kalitesi, güvenliği ve kullanıcılarına sağladığı faydayı göz önünde bulundurmadan yapılan SEO adı altındaki çalışmalar bile sonuç verebiliyordu.

Web site kullanıcılarının ziyaret ettikleri platformlarda aradıkları bilgilere erişememeleri, zayıf ya da sadece arama motorlarında yükselmek için oluşturulan kalitesiz içerikler, ziyaretçilerin kimlik ve finansal bilgilerini çalmaya yönelik açılan zararlı siteler gibi kullanıcılara olumsuz deneyim yaşatan durumlar, hem arama motorlarında listelenmeye yönelik kalite unsurlarının hem de SEO çalışmalarının seyrini değiştirmiştir.

Günümüzde, arama motoru algoritmalarının gelişmesi, mobil cihazlarda internet kullanımının yaygınlaşması, her sektörde dijital rekabetin artması ve kullanıcıya fayda sağlama fikrinin ön plana çıkmasıyla SEO çalışmaları da köklü bir evrim geçirmiştir. Öyle ki arama motorlarında listelenmek ve yükselmek için artık oyunu kuralına göre oynamak ve internet sitesi ziyaretçilerine değer sunmak gerekiyor.

Dijital pazarlama stratejilerine hakim, bu stratejileri hayata geçirebilecek hem güncel teorik bilgiye hem de teknik birikime sahip bir SEO uzmanı ile çalışarak veya konusunda deneyimli SEO ajanslarından profesyonel destek alarak, kişisel web sitenizi ya da işletmenizin dijital varlığını arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) güçlendirebilir ve rekabette üstünlük sağlayabilirsiniz.

Arama Motorlarında Daha Üst Sıralarda Yer Almak Neden Önemlidir?

Online rekabetin ön plana çıktığı günümüzde ürünleriniz, hizmetleriniz ve kurumsal kimliğinizle rakiplerinizden ayrışmak ve üstün konum elde etmek için hedefleri doğru tanımlanmış bir dijital pazarlama planına sahip olmalısınız. İşletmenizin çevrim içi varlığını güçlendiren dijital pazarlama faktörleri arasında arama motoru optimizasyonu, kuşkusuz en önemli yere sahiptir.

İnternet sitenize yapacağınız veya yaptıracağınız arama motoru optimizasyonu sayesinde SERP’lerdeki konumunuzu iyileştirebilir, dijital dünyada marka bilinirliğinizi ve görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Bu, web sitenize daha fazla organik hit, işletmenize de daha çok müşteri sağlayacağınız anlamına gelir. Finansal hedeflerinize daha hızlı ulaşmak ve firmanızın değerini artırmak için kullanabileceğiniz etkili bir dijital pazarlama tekniğidir.

SEO Nasıl Yapılır?

Arama motorlarında başarılı bir konum elde etmek için “SEO nasıl yapılır?” bilmek ya da SEO Uzmanlığı konusunda eğitim almış kişilerden oluşan, tecrübeli ve bunun yanı sıra ciddi referanslara sahip SEO ajanslari ile çalışmak büyük önem taşır. Bilinçsiz ve amatörce yapılan bir SEO çalışması zaman, finans ve prestij açısından kayıplar oluşturabilir.

“Nasıl SEO yapılır?” bilmeseniz de web sitenizi optimize edecek kişi ya da ajans konusunda doğru seçim yapmak, çalışmaları hakkında fikir sahibi olmak ve kontrolü elinizde tutmak için SEO’nun temellerine hakim olmanız, sizi avantajlı konuma taşıyacaktır.

Arama motoru optimizasyonu çalışmalarına başlamadan önce, yapılacak olan iyileştirmelerle ulaşılmak istenen hedefleri belirlemek ve bu hedeflere uygun stratejik SEO planı oluşturmak hayati önem taşır. Yol haritası hazırlanmadan başlanan bir arama motoru optimizasyonu süreci, başarıya ulaşamayacağı gibi zaman ve finansal açıdan da kayıplara neden olabilir.

SEO, strateji odaklı bütünsel bir dijital pazarlama çalışmasını ifade eder. Bir web sitesini arama motorları için optimize ederken, birbiriyle ilişkili birçok kriter göz önünde bulundurulur. SEO’nun temel unsurları site içi ve site dışı optimizasyon işlemleri olmak üzere, birbirini tamamlayan iki ana kategoride incelenir.

Hem site içi arama motoru optimizasyonu çalışmaları hem de site dışı optimizasyon işlemlerinde, web sitenizin uzun dönemli SERP başarısı için odaklanmanız gereken en önemli kriterler kalite, özgünlük, uygunluk ve çeşitlilik sağlayarak kullanıcı deneyimini merkezinde tutan bir yaklaşımla hareket etmektir.

Google, Bing ve Yandex gibi küresel ölçekte kullanıcı yoğunluğuna sahip arama motorlarında web sitenizin üst sıralarda listelenmesi ve bu kanallardan organik hit sağlaması için site yöneticilerinin bekledikleri yönergeleri yerine getirmeniz, güncel sıralama faktörlerini takip etmeniz, uyarı ve düzeltme iletilerini dikkate alarak web sitenizde sürekli iyileştirme çalışmaları yapmanız gerekir.

başarılı seo çalışması

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

Arama motorlarında üst sıralarda yer almak üzere yapılan site içi SEO çalışmalarının temelinde tüm arama motorları için geçerli olan 8 önemli kriter söz konusudur:

  1. Site İçi SEO Parametreleri: Arama motorlarına, oluşturulan web sayfasının ne ile ilgili olduğunu Meta Başlık (Title), Meta Açıklama (Description) ve Meta Etiketler (tags, keywords) kanalıyla ileten parametrelerdir. YaratıcılıkSEO’ya uygunluk ve özgünlük başarıyı etkiler.
  2. Başlık Etiketleri (Heading Tags): Bir web sitesi içeriğinin konusu ve hiyerarşik yapısı hakkında arama motorlarına sinyal gönderen, kullanıcıların sayfayı daha kolay taramasını sağlayan H1, H2,…H6 başlık etiketleri en önemli sayfa içi arama motoru optimizasyonu kriterleri arasındadır.
  3. URL YapısıSEO dostu URL, sayfada birincil öneme sahip anahtar kelime veya kelime öbeğini içermeli ve mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. URL içinde geçen kelimeler tire (-) işareti ile ayrılmalı ve karakterler arasında boşluk bırakılmamalıdır.
  4. İçerik Faktörü: Benzersiz içerik üretimi iç SEO’nun önemli bir unsurudur. İçeriğin özgünlüğü, okuyucuya sunduğu değer ve fayda yanı sıra konuyu özetleyen anahtar kelimelerin dengeli bir yoğunluk oranıyla kullanımı sayfanın arama motoru sıralamasını doğrudan etkiler.
  5. Medya Kullanımı: Yazılı içeriği ve konusunu resim, video ve infografiklerle zenginleştiren, alt etiketlerinde sayfayla alakalı anahtar kelimeler kullanılabilen medyalar, kullanıcı deneyimi, etkileşim ve sayfada gezinti süresini artırma avantajlarıyla site içi SEO’ya doğrudan etki eder.
  6. Duyarlı (Responsive) Tasarım: Teknolojinin gelişmesiyle site ziyaretleri mobil ve masa üstü kategoride farklı birçok cihazdan yapılıyor. Günümüzde kullanıcı deneyimini merkezine alan arama motorları, her tip cihazdan erişim kolaylığı sunan duyarlı temaya sahip siteleri ödüllendiriyor.
  7. Site Hızı: Kullanıcı deneyimine olumlu katkısı nedeniyle sayfa ögelerinin yüklenme süresi, diğer bir deyişle site hızı, Google ve diğer popüler arama motorlarının en önemli sıralama faktörleri arasında yer alıyor.
  8. Dahili Link AğıSite içi link inşası da denen, bir sayfadan sitenin içindeki farklı bir sayfaya uygun anahtar kelime, URL veya görsel üzerinden oluşturulan köprü bağlantılarıdır. Dengeli kurulan dahili link ağı SERP’i olumlu etkiler.

Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?

Arama motoru sonuç sayfalarında konum avantajı elde etmek için yapılan optimizasyon çalışmalarının bir diğer ayağı da site dışı SEO uygulamalarıdır. Site dışı arama motoru optimizasyonu işlemlerinin temelinde marka görünürlüğü ve bilinirliğini artırmak üzere yapılan backlink (geri bağlantı), sosyal medya ve dijital PR çalışmaları önemli yer tutar.

Tüm SEO adımlarında olduğu gibi site dışı optimizasyon uygulamalarında da denge, yaratıcılık, istikrar, özgünlük, kalite ve kullanıcıya fayda sağlama merkezli olarak atılacak adımlarla arama motoru sıralamalarında yükseliş sağlar ve özellikle çevrim içi mülkünüzün dijital otoritesini güçlendirerek SERP performansında olumlu ve kalıcı etki elde edebilirsiniz.

  1.  
    1. Baclink Çalışması: Sektörünüz ve konunuzla alakalı benzer sitelerden URL adresi, anahtar kelime veya görsel kullanımıyla hedef sayfanıza yapılan geri bağlantılardır. Hedef sayfayı güçlendiren backlinkler, dengeli uygulandığında SEO çalışmalarına büyük fayda sağlar.
  2.  
    1. Sosyal Medya Çalışmaları: Markanızla ilgili önemli gelişmeleri, hizmetleri, kampanyaları ve yeni oluşturduğunuz web sayfalarını sosyal medya hesaplarınızda geri bağlantı kullanarak ya da kullanmadan paylaşabileceğiniz, arama motoru sıralamalarına etki eden bir site dışı SEO yöntemidir.
  3.  
    1. Dijital PR Çalışmaları: Marka hakkında sektörel prestij algısı yaratmak, klasik ve dijital medyaya yansıyan olumsuz durumların etkisi azaltmak ve olumlu deneyime çevirmek için internet siteleri, bloglar, sosyal medya ve haber sitelerinde yayınlanan içeriklerdir.

Site dışı SEO çalışmaları yaratıcı, dikkat çekici, kullanıcı odaklı, fayda ve değer sunan benzersiz içerikler üretilerek yapıldığında, hedef kitle etki alanı doğal yoldan genişleyerek organik site trafiğini artırma, arama motoru sıralamalarında yükselme ve nihai amaç olan dönüşüm oranlarında planlanan hedeflere daha hızlı ulaşma konularında pozitif katkı sağlar.

SEO Çalışmalarının Etkinliği Nasıl Ölçülür?

Arama motoru optimizasyon çalışmalarının verimliliğini ölçmek için online olarak kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz seo analiz araçları bulunmaktadır. Ücretsiz SEO araçları arasında Google’ın Ads kullanıcıları için sunduğu Keyword Planner (anahtar kelime planlayıcısı), web site sahipleri ve yöneticileri için sunduğu Search Console ve Google Analytics başta gelir.

Arama motorları arasında önde gelen markalardan Yandex’in kullanıcılarına sunduğu Yandex Metrica ve Yandex Web Master yanı sıra Bing arama motorunun Web Master Tools adı altında kullanıcılarına sunduğu ücretsiz SEO analiz araçlarıyla web sitenizi bu arama motorlarına kaydedebilir, ziyaretçi trafiğini takip edebilir ve olası hata iletileri ışığında web sitenizi geliştirebilirsiniz.

Web sitenizin SEO değerlerini analiz etmek için ücretli ve ücretsiz SEO test araçlarından yararlanabilirsiniz. Web sitenizin arama motoru kriterlerine ve kalite yönergelerine uygunluğunu analiz eden SEO test uygulamaları, SERP stratejinizde size rehberlik ederek SEO başarınıza olumlu katkı sağlayacaktır.

Bilgisayarınıza indirerek ücretsiz olarak kullanabileceğiniz masaüstü SEO test araçları arasında yer alan Screaming Frog gelişmiş altyapısı ve kullanışlı özellikleriyle hızlı analiz yapmanıza ve web sitenizde mevcut hataları bulmanıza olanak tanır. Gelişmiş birçok SEO kontrol özelliğine sahip olan Screaming Frog uygulamasını kullanarak web sitenizin SEO performansını artıracak uygulamaları keşfedebilirsiniz.

Analiz ve denetim işlemlerinde kullanabileceğiniz SEOQuake uygulaması, ücretsiz SEO kontrol araçlarının en iyileri arasında yer alır. Chrome tarayıcısına bir uzantı indirerek kullanılan SEOQuake; site içi SEO denetimi, site içi linklerin taranması, dışarıdan gelen backlink kontrolü ve sitenizi rakip internet sitelerle kıyaslama yapmanıza olanak tanıyan son derece işlevsel özellikleri bünyesinde barındırıyor.

Ücretli olarak kullanabileceğiniz arama motoru optimizasyonu test araçlarından MOZ, Ahrefs ve SEMRush dünyanın en çok tercih edilen çevrim içi SEO uygulamaları arasında öne çıkar. Her üç uygulama da kapsamlı SEO performans analizi, rakip site denetimi, anahtar kelime türetme ve SEO sıra bulucu gibi premium özelliklerle dijital otoritenizi artırmaya rehberlik eder.

SEO’yu Kim Yapar? SEO Yapmak İçin Eğitim Gerekir Mi?

SEO düzenli ve programlı çalışan, araştırma, analitik düşünme, takip, proje geliştirme, iletişim ve iş birliği konularında kendini yetiştirmiş, etik çalışma ilkelerine sahip kişilerce yapılmalıdır. Bu özelliklerin herhangi birinin eksik olduğu bir SEO Uzmanı, teorik ve teknik bilgi yönünden güçlü de olsa, hizmet verdiği firmaya %100 performans sağlayamayacaktır.

SEO uzmanının klasik pazarlama ve dijital pazarlama konularında eğitimli olması yaptığı işin kalitesinde önemli rol oynar. Teknik açıdan temel yazılım ve kodlama bilgilerine hakim, bu konuda eğitimli ve deneyimli bir SEO danışmanı site içi SEO hatalarının bulunması ve giderilmesi konularında hızlı ve etkili çözümler üretecektir.

Arama motoru optimizasyonunda uzman bir danışman, SEO araçlarını etkin kullanabilmeli, arama motorlarının site indeksleme konularında kapsamlı bilgi sahibi olmalı ve algoritma güncellemelerini yakından takip etmelidir. Anahtar kelime yoğunluğu ve rakip stratejilerinin analizini yapmaya yarayan online SEO araçları ve bunların kullanımı konusunda hem bilgi hem de tecrübeye sahip olmalıdır.

Site dışı SEO teknikleri kapsamında arama motoru performansını direkt etkileyen backlink çalışmalarına yönelik doğru, etik ve otoriter link bulmabacklink alış-verişi yapma konularında deneyimli bir SEO uzmanı, web sitenizin arama motoru sıralamalarında yükselmesine, güçlenmesine ve otoritesini korumasına önemli katkı sağlayacaktır.

Bir web sitesinin arama motorlarında sıralamaya girme, yükselme, ziyaretçi trafiğini nitelik ve nicelik yönünden artırmanın yanı sıra elde edilen başarıyı sürekli geliştirme konusunda tecrübeli bir uzmanın, SEO eğitimi almış olması ve her geçen gün kendine yeni donanımlar katabilmek adına öğrenmeye açık bir yapıya sahip olması beklenir.

Sitenize arama motoru optimizasyonunu yaptırmak üzere araştırma yaparken sadece butik SEO hizmeti veren danışmanlarla sınırlı kalmayıp, projenizin kapsamını göz önünde bulundurarak lokal, ulusal ve global SEO ajanslarıyla da iletişim kurabilirsiniz. Bu, işlemlerinizin profesyonelliği kanıtlamış ekiplerce daha hızlı yürütülmesi yanı sıra projenize yönelik sunulacak SEO fiyatları açısından sizi avantajlı konuma getirebilir.

seo nasıl yapılır

Organik Hit Nedir? Organik Hit Nasıl Ölçülür?

Organik hit, dijital pazarlama kanalları aracılığıyla doğal yollardan siteye yönlenen ziyaretçi trafiğine denir. Siteye organik hit sağlamak için kullanılan etik ve Black Hat SEO yöntemleri vardır. Arama motoru algoritmalarıyla uyumlu olmayan Black Hat (siyah şapka) arama motoru optimizasyon teknikleri, yapay zeka tabanlı arama motoru algoritmaları tarafından tespit edildiğinde, site cezai yaptırıma uğrayabilir.

Web sitenizin organik hit metriklerini ölçmek ve verileri analiz etmek için ücretsiz SEO denetim araçlarından faydalanabilirsiniz. Bu araçlar arasında Google Analytics ve Yandex Metrica, organik hit ölçümü ve site ziyaretçilerinin analizi konusunda en çok tercih edilen araçlardandır.

Organik hit trafiğini ölçmek ve doğal olmayan site ziyaretlerini tespit etmek için bu araçlardan sitenize yönlenen tıklama kaynaklarını görebilir, gelen trafiğin web sitenizde hangi sayfaları gezdiği, kaç sayfaya girip çıktığı, sayfalarda geçirilen süre ve ziyaret edilen sayfa çeşitliliği gibi metrikleri analiz ederek, doğal ve doğal olmayan ziyaretçi kaynaklarını belirleyebilirsiniz.

Organik Hit Artışı Sağlamak İçin Doğal Yöntemler

Web sitenizin organik ziyaretçi trafiğini güçlendirecek ve hit artışı sağlayacak birçok doğal yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin en önemlisi sitenize yaptıracağınız kullanıcı odaklı bir arama motoru optimizasyon çalışması olacaktır. Arama motorlarıyla uyumlu hale getirilen internet siteniz, SERP’lerde yükselecek, tıklanma sayısı ve paralelinde organik ziyaretçi trafiği artacaktır.

Mevcut bir içeriğin kapsamını geliştirmek, konusuyla ilgili daha farklı arama sorgularına cevap verecek biçimde yapılandırmak, yeni, uzun kuyruklu ve gizli anlamsal indeksleme özelliklerine sahip anahtar kelimelerle içeriği zenginleştirmek farklı kişilerin farklı arama kriterlerine cevap vereceğinden, organik hit artışı yanı sıra kaliteli ve sayıca daha yüksek bir ziyaretçi trafiği elde edebilirsiniz.

Web site trafiğini doğal yollarla artırmanın bir diğer yolu ise sosyal medyayı etkin kullanmaktır. İnternet siteniz ve sosyal medya hesaplarınızı birbiriyle entegre çalışacak biçimde yapılandırarak, Facebook, LinkedIN, Instagram ve Twitter gibi onlarca farklı sosyal kanalda konunuzla ilgili yapacağınız paylaşımların sonucu olarak, bu kanallardan web sitenize doğal trafik çekebilirsiniz.

Her üç alternatifi de etkin biçimde kullanarak organik hit metriklerinizi geliştirebileceğiniz gibi doğal yollarla sağladığınız ziyaretçi potansiyeli, web sitenizin, ilgisini çeken farklı sayfalarında gezinti yaparak arama motorları gözünde sayfa dolaşım çeşitliliğini artıracak, sitenizden hemen çıkma oranını düşürecek ve hedeflediğiniz dönüşüm oranlarına daha kısa sürede ulaşmanızı olanaklı hale getirecektir.

6 Adımda Etkili SEO

Çevrim içi mülkünüzün başta Google olmak üzere önemli arama motoru sıralamalarında yüksek pozisyon elde etmesi, organik tıklama sayısı yanı sıra potansiyel ziyaretçi/müşteri trafiğinin artması ve daha kaliteli hale gelmesi için uygulayacağınız 6 etkili SEO adımını göz önünde bulundurun.

  1. Arama Amacı İçin Optimize Edin: Web sitenize içerik oluştururken veya mevcut bir sayfayı güncellerken, bu sayfaya gelmesini hedeflediğiniz kitlenin niyetini doğru anlayın, üreteceğiniz ya da düzenleyeceğiniz yeni içeriğin beklentilere %100 cevap verdiğinden emin olun.
  2. Daha İyi veya Sıra Dışı Olun“SEO ne demek?” sorusunun en iyi cevabı fark yaratmaktır. SEO’da başarılı sonuçlar almak için kalite yönergelerine bağlı kalarak rakiplerinizden farklı olun ya da en iyisinden daha iyisini yapın.
  3. Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimelere OdaklanınAnahtar kelime planı ve SEO stratejinizin bir parçası olarak, rekabeti nispeten düşük ama spesifik arama sorgularını cevaplayan, uzun kuyruklu anahtar kelimelerle zengin ve kullanıcıya fayda odaklı içerikler üretin.
  4. Site İçi SEO’yu Tamamlamadan Site Dışı İşlemlere Geçmeyin“SEO uyumlu ne demek?” sorusuna en doğru cevap bütüncül perspektifle optimizasyon yapmaktır. Site içi SEO kriterleriyle arama motorlarına uyum, ardından site dışı SEO adımlarıyla otorite sağlayın.
  5. SEO Araçlarından Faydalanın: Ücretli ve ücretsiz SEO analiz araçlarının gücünden faydalanın. Çalışmalarınızın seyrini sürekli kontrol altında tutun. Olası hataları daha erken fark edip çözün. Rakip stratejilerini mercek altına alın, onlardan daha iyisini yapmaya odaklanın.
  6. İçeriklerinizin Muhteşem Görünmesini Sağlayın: Kaliteli, faydalı ve zengin içeriklerinizi kullanıcı gözünde görsel bir şölene çevirmek için resimler ve infografiklerin yanı sıra ses ve videonun gücünden faydalanın. Kullanıcılarınıza olağanüstü bir deneyim yaşatın.