Chipset nedir, ne işe yarar ve nasıl kurulur? Chipset nereden ve nasıl öğrenilir

Sizin için önemli olan şeyleri daha fazla keşfedin

Chipset Nedir?

Chipset son dönemlerde kullanıcıların karşısına sıklıkla çıkmaktadır. Bir diğer adı Yonga seti olan bu parça, anakartın üzerinde yer alır ve anakartın beyninde bulunan devrelere verilen ad olarak bilinir. Bilgisayar içinde bulunan bütün işlemleri denetler. İşlemci, Ram, Çevre birimleri ve diğer donanım birimleri arasındaki iletişimi kontrol eder.

Kısacası bilgisayarda bulunan bir yonga seti, anakartın iletişim merkezi ve trafik denetleyicisi gibidir. CPU, RAM, sabit sürücüler ve grafik kartları da dahil olmak üzere anakart ile hangi bileşenlerin uyumlu olduğunu belirler.

Chipset Nasıl Öğrenilir?

Bilgisayarınızda bulunan ekran kartınızın chipsetini öğrenmek için iki farklı yol bulunmaktadır. Bunlardan biri program indirerek öğrenmektir, diğeri ise cihaz ayarlarından öğrenmektir.

CPU-Z İle Chipset Modelini Öğrenme

CPU-Z bilgisayarlarda kullanılan ve bilgisayarın içerisinde bulunan RAM, anakart, yonga seti ve diğer donanım özelliklerini tespit eden ücretsiz bir uygulamadır.

CPU-Z programını indirmek için https://www.cpuid.com/ adresine gidin. Sisteminize uygun olan sürümü indirin ve kurulumu tamamlayın.

Program kurulduktan sonra açın ve mainboard sekmesine girin. Bu kısımda ana kartınızla alakalı tüm bilgileri görebileceksiniz. Southbridge kısmından Chipsetinizi öğrenebilirsiniz.

Ayarlardan Chipset Modelini Öğrenme

Bir program indirmek istemiyorsanız chipset modelinizi basit yolla da öğrenebilirsiniz. Windows+R tuşlarına basarak çalıştır menüsünü açın. Menüdeki arama kısmına dxdiag yazın ve enter tuşuna basın.

Açılan ekranda sisteminiz ile alakalı tüm özellikleri görebileceksiniz. Ekran kartı bilgilerine ulaşabilmek için ekran bölümüne girin. Buradan yonga türü kısmından chipset modelinizi öğrenebilirsiniz.

Chipset Nasıl Kurulur?

Bazı bilgisayar sistemlerinde varsayılan olarak chipset sürücüleri gelmiyor. Bu nedenle anakartınızın marka ve modeline göre manuel bir kurulum yapmanız gerekiyor. AMD ve İntel uyumlu anakartınıza yonga seti (chipset) kurabilmek için aşağıdaki talimatları izleyin.

AMD Chipset Kurulumu

AMD uyumlu anakartınıza Chipset kurmak için ilk olarak https://www.amd.com/en/support adresine gitmeniz gereklidir. Açılan sayfada aşağıda bulunan liste kısmından Chipset kısmına girin. Daha sonra yan tarafta bulunan, anakartınıza uygun olan chipset sürümünü seçin ve submit butonuna basın.

Gelen ekranda anakartınıza uyumlu olan tüm chipset sürümleri görebileceksiniz. Sisteminize uygun olan versiyonu seçin ve Download butonuna basın.

İndirdiğiniz dosya ZİP halinde indirildiyse: sağ tıklayın ve tümünü ayıkla seçeneğini seçerek Amd_Chipset_Drivers adlı programı açın.

Program açıldıktan sonra alt tarafta bulunan koşulları kabul etme butonunu seçin ve Install diyerek yükleme işlemini başlatın.

Bu işlemlerden bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra Chipset sürücünüz bilgisayarınıza yüklenmiş olacaktır.

İntel Chipset Kurulumu

İntel chipset sürücüsünü indirmek için burada bulunan bağlantıya gidin ve indir butonuna basarak cihazınıza indirin. İndirilen ZİP dosyasına sağ tıklayarak tümünü ayakla ve ardından ayıkla butonuna basın. Açılan dosyada SetupChipset kurulum dosyasıyla karşılaşacaksınız. Kurulum dosyasını açıp normal kurulum işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Gelişmiş kurulum yapmak için aşağıdaki işlemleri uygulayın:

  • Windows + R tuşlarına basarak çalıştır uygulamasını açın.
  • ZİP dosyasından çıkarmış olduğunuz SetupChipset.exe dosyasını çalıştır arama kutusuna sürükleyin.
  • Dosya adresinin sonuna gidin ve tırnak (“) işaretinden sonra boşluk bırakarak -overall komutunu ekleyin ve tamam deyin. -overall komutu tırnak işaretinin arasında kalmaması gerekir.
  • Açılan kurulum programındaki adımları izleyerek kurulumu başlatın.
  • Kurulum tamamlandıktan sonra cihazınızı yeniden başlatın.