DeFi sistemlerinin geleneksel sistemlerden ayıran temel özelliği, bütün finansal işlemleri denetleyecek veya kontrol edecek merkezi bir otoriteye sahip olmamasıdır. Merkezi olmayan finansın, kripto para ekosisteminde fiat para birimi veya merkezi finans (CeFi) geleneksel finans modellerinden ayıran en büyük farkı budur. Merkezi bulunan finansal sistemler, işlemlerin akışını denetleyebilir ve kontrol edebilir. Bunun yanı sıra merkezi otoritelerin birçoğu varlıkların gözetiminden de sorumludur.

DeFi sistemlerinde bir otorite bulunmamaktadır. Otoritenin yerine, kullanıcılara daha fazla yetki ve kontrol sağlamayı amaçlayan merkezi olmayan bir yaklaşım bulunmaktadır. DeFi sistemlerinde, eşler arası (P2P) modeli kullanıldığından dolayı kripto para birimi alım-satım işlemlerinde, kredi ve ödemeler gibi tüm finansal işlemler merkeziyetsiz bir ortamda gerçekleşir. Varlıkların saklanması, herhangi bir finansal sistemin temel ögesidir ve DeFi sistemlerinde bireysel kullanıcılar, kripto para birimlerini yani varlıklarını sakladığı cüzdanların özel kriptografik şifreleme anahtarlarının kontrolünü elinde tutar. DeFi sistemleri üzerinde yapılan finansal işlemlerin birçoğu Ethereum tabanlı blockchainlerde desteklenen akıllı sözleşmelerle gerçekleşir.

DeFi Projeleri

defi-projeleri-defi-nedir

DeFi teknolojisi gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor ve kripto para yatırımcılarına bu teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaları için yepyeni yollar sunuyor. En iyi DeFi projeleri, geçtiğimiz boğa sezonlarında yatırımcılarına çılgın kazançlar sağladı. Şu anda kripto para piyasası iyi günler geçirmiyor ve yatırımcılar şu anda düşük fiyatlar ile DeFi projelerine yatırım yapabilir. Hadi bu projelere göz atalım.

PAX Gold (PAXG)

PAX Gold (PAXG), fiziksel varlıklarla 1’e 1 desteklenen bir kripto para birimi oluğ kullanıcıların kesirli miktarda altın satın almasını sağlıyor. PAXG, geleneksel yatırım araçlarına yatırım yapmak isteyen blockchain kullanıcılarına eşsiz bir çözüm sunuyor.

PAX Gold, birkaç giriş engeliyle merkezi olmayan bir altın satın alma yöntemi sunar ve bu da onu Web3’teki en iyi DeFi projelerinden biri yapar. PAXG’nin fiyatı altın fiyatına sabitlendi ve yatırımcılara piyasadaki dalgalanmaları dengelemek için güvenli bir sığınak sunuyor.

Synthetix (SNX)

Synthetix, 2023 büyük ataklar yapabilecek DeFi projelerinden biridir. Protokol, DeFi kullanıcıları için yararlı ve gerekli bir hizmet olan diğer birçok DeFi platformu için likidite sağlar. Lyra, 1Inch ve Curve gibi dApp platformları, DeFi kullanıcılarına güvenilir bir hizmet sağlamak için Synthetix tarafından sağlanan likiditeyi kullanır.

Avalanche (AVAX)

Avalanche (AVAX), kullanıcıların Avalanche blok zinciri üzerinde finansal araçlar oluşturmasını ve ticaretini yapmasını sağlayan merkezi olmayan bir finans (DeFi) platformudur. Avalanche, 13 milyon dolarlık piyasa değerine sahip ve piyasa değerine göre en büyük DeFi platformu.

UniSwap (UNI)

Uniswap, Ethereum blok zincirinde çalışan bir dizi akıllı sözleşmeden oluşan merkezi olmayan finans projesidir. En popüler merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerinden biri olan Uniswap, yerel UNI kripto para birimi de dahil olmak üzere birden fazla kripto para biriminden yararlanarak geleneksel borsayla neredeyse aynı hizmeti sunar ve merkezsizleşmenin getirdiği ek avantajlara da sahiptir. UniSwap en büyük 3. DeFi projesidir.

MakerDAO

MakerDAO, kripto para birimi operasyonlarını yönetmek için kurulan bir DeFi platformudur. MakerDAO’yu diğer coinler arasından ayıran en önemli özelliği ise ABD dolarına bağlı Dai stablecoin’e sahip olmasıdır. MakerDAO projesi 5 milyon dolar piyasa değerine sahiptir ve en büyük 2. DeFi projesidir.

DeFi Coin Nedir ?

Kripto dünyasında, DeFi coinleri ve tokenleri çok karıştırılan iki terimdir. Oldukça benzer amaçlar için kullanılsalarda, önemli farkları vardır.

DeFi coin, benzersiz, yerel blockchain ağları üzerine kuruludur ve genellikle bu platformların isimleri ile adlandırılır. Maker, PAXG , Uniswap, Aave, UNİ ve AVAX en popüler DeFi coinleridir.

DeFi’nin Kullanım Alanları

Eşler arası (P2P) finansal işlemler, DeFi sistemlerinin kullanıldığı temel alanların başında gelir. Bir P2P DeFi işleminde, iki tarafın, üçüncü bir taraf dahil olmadan mal veya hizmetler için kripto para birimini takas etmeyi kabul etmesidir.

DeFi’de algoritma ile yapılan P2P işlemiyle kullanıcı kredi ihtiyaçlarını karşılayabilir. P2P ile yapılan ödemeler, merkezi olmayan bir uygulama (dApp) aracılığıyla yapılır ve blok zincirinde aynı işlemi takip eder.

DeFi sistemlerini kullanmanın birçok avantajı vardır. Bunlar:

• Erişilebilirlik: İnternet bağlantısına sahip olan herkes bir DeFi platformuna erişebilir ve işlemlerini herhangi bir coğrafi kısıtlaması olmadan gerçekleştirebilir.

• Düşük ücretler ve yüksek faiz oranları: DeFi, herhangi iki tarafın doğrudan faiz oranlarını müzakere etmesine ve DeFi ağları aracılığıyla borç para vermesine olanak tanır ve bunlar düşük komisyon ücretleri ile gerçekleşir.

• Güvenlik ve Şeffaflık: Blok zinciri için oluşturulan akıllı sözleşmeler ve tamamlanan işlemlerin kayıtlarını bütün kullanıcılar inceleyebilir. Ayrıca blok zincirleri değişmezdir, yani işlemlerin kayıtlarını hiçbir kullanıcı değiştiremez.

• Merkeziyetsizlik: DeFi platformları herhangi bir merkezi finans kuruluşuna bağlı değildir bağımsız hareket ederler. Ayrıca DeFi protokollerini kullanmak için hiçbir doğrulama yapmanıza gerek yoktur.

Ancak her sistem gibi DeFi sistemlerinin de bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bunlar;

DeFi sistemlerine katılmak oldukça zordur ve normal bir kullanıcı tarafından kolayca anlaşılmaz.

DeFi sistemleri oldukça fazla, dolandırıcılık ve hack saldırılarına maruz kalır.

DeFi sistemleri yüksek volatiliteye sahiptir.