Drupal, hiç bir yazılım dilini bilmenize gerek kalmadan istediğiniz tarzda web sitelerini meydana getirmenize yardımcı olan kolay kullanım özellikli bir CMS sistemidir. Drupal, birçok farklı site konseptine uygun bir CMS sistemi olmasının yanı sıra ayrıca tamamen ücretsiz olarak kullanılmaktadır. Geniş eklenti desteği, sayısız teması ve birçok sunucunun işletim sistemi ihtiyaçlarını karşılaması nedeniyle Drupal birçok kullanıcı tarafından kullanılmaktadır.

 

Başlıca Özellikleri

  • Sunduğu fonksiyonlar ve yeniden oluşturulabilme özellikleri ile daha esnek bir yapıya sahip ve daha istikrarlı bir uygulamadır.
  • İçerikleri kategorize etme, içerikleri görme ve ayırma, tema seçenekleri gibi alanlarda diğer uygulamalara göre daha geniş seçenekler ile daha fazla opsiyona sahip olması.
  • Kişisel kullanım ve profesyonel kullanım amacıyla (ürün satış, teknik destek vb.) oluşturulmuş siteler ya da resmi kurumlara ait web siteleri gibi hangi amaçla açılmış olursa olsun hepsinin üzerinde işlem yapabileceğiniz bir uygulamadır.
  • Bünyesinde barındırdığı birçok eklenti ile başka hiçbir eklentiye ihtiyaç duymadan bütün işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkün. Ayrıca birçok eklentiyi ücret ödemeden kullanmanıza olanak sağlıyor.
  • Sadece bir kurulum ile birden fazla web sitesi oluşturabilirsiniz.

 

Tema ve Eklenti Bakımından Drupal

Drupal için geliştirilmiş, 40.000’e yakın modül 3.000’e yakın ise tema bulunmaktadır. WordPress ile karşılaştırıldığında, bu rakamlar, WordPress’in ücretsiz eklenti ve temalarının bile gerisinde kalmaktadır. Kısacası Drupal’ın tema ve modül çeşitliliğinde de WordPress’in gerisinde kaldığı bir gerçektir. Fakat bu oranlar popülerlik ile alakalıdır. Bu oranlardan yola çıkıp, Drupal’ı kalitesiz bir içerik yönetim sistemi olarak göstermek yanlış olur.

 

Tema ve modül çeşitliliğindeki bu farkla birlikte haliyle Drupal geliştirici sayısı da WordPress geliştirici sayısının gerisindedir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, geliştirmeye açık bir internet sitesi kurmak istiyorsanız, Drupal’ı bir daha düşünmelisiniz.

 

Güvenlik Bakımından Drupal

İnternet ortamında “Süper Güvenli” olarak gösterilecek maalesef bugüne kadar bir yazılım üretilememiştir. Kötü niyetli internet korsanları, hangi yazılım olursa olsun, güvenlik açıkları bulabilmekte ve bu konuda kendilerini devamlı geliştirmektedirler.

 

Fakat internette popülerlik bakımından daha çok saldırıya uğrayan platformların olduğu doğrudur. Bunların başında da yine WordPress gelmektedir. Bir önceki konuda bahsettiğimiz üzere, WordPress’in sayısız eklenti ve tema seçeneği vardır. Bu yazılımların WordPress’in çekirdek yapısına eklenmesi ile elbette ki güvenlik açıkları oluşmaktadır. Yani açıkçası, Drupal’ın tema ve eklenti konusundaki yetersiz ve kısıtlayıcı çeşitliliği aslında güvenlik bakımından, diğer içerik yönetim sistemlerinden, saldırılara karşı daha çok izole olmasını sağlamaktadır. Bu da, Drupal’ın diğerlerine göre bu konuda biraz daha iyi olduğunu göstermektedir.

 

Seo Bakımından Drupal

Binlerce büyük kuruluş ve firma tarafından tercih edilen Drupal’ın, arama motorlarındaki seo başarısı da oldukça yüksektir. Aslında bu başarı Drupal’a özgü değildir. Arama motorları, yapıları bakımında, açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemlerini daha çok desteklemektedir. Zira içerik yönetim sistemleri ile oluşturulan bir web sitesi ile özel kodlama yapılarak yazılmış bir web sitesinin başarısı her daim farklı olur.