Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayardaki işlemci, yazılımı veya bir görüntüyü ekran kartına ulaştırır. Ekran kartı ise gelen bu bilgileri hesaplar ve işler. Ardından görüntü olarak monitöre yansıtılır. Grafik işlem birimi (GPU) olarak adlandırılan bir grafik kartının (ekran kartı) işlemcisi, bir bilgisayarın İşlemci‘sine (CPU) benzer. Ancak bir GPU, grafik işleme için gerekli olan karmaşık matematiksel ve geometrik hesaplamaları gerçekleştirmek için özel olarak tasarlanmıştır. En hızlı GPU’lardan bazıları, ortalama CPU’dan daha fazla transistöre sahiptir. Ayrıca, bir grafik kartı, AGP, HDMI, TV ve çoklu monitör bağlantısı gibi çeşitli genişletme bağlantı noktalarını içerir. Bir grafik kartı, ana karta entegre edilebilir veya bir genişletme kartı olarak eklenebilir.

Ekran Kartı Nasıl Takılır ve Çıkarılır?

Ekran kartı takmak zor bir işlem gibi görülse de zannedildiği kadar zor değildir. Kendi ekran kartınızı bir bilgisayarcıya gitmeden takabilirsiniz.

Yeni kartı takmadan önce, değiştirdiğiniz kartın eski sürücülerinin kaldırıldığından emin olmanız gerekir. Eğer daha önceden halihazırda bir ekran kartınız yoksa bu adımı atlayabilirsiniz.

İlk olarak bilgisayarı kapatın ve fişini çekin. Hiç bir şekilde voltaj akımının geçmemesi gerekiyor. Ardından kasayı açın ve eski ekran kartını çıkarın.

Ekran kartını çıkarmak için;

Yeni ekran kartını takmak için eskisini çıkartmanız gereklidir. Eğer daha öncesinden ekran kartınız yoksa bu adımı atlayabilirsiniz.

Ekran kartının takılı olduğu slotlarda mandal bulunur. Bu mandallar ekran kartının sabit durmasını sağlar. Mandala parmağınızla bastırın ve ekran kartını üstten tutarak dikkatlice kendinize doğru çekin.

Ekran kartını yerleştirme;

Yeni bir ekran kartının montajı için, PCI-Express soketine dikkatlice kartınızı yerleştirin. Görüntü çıkışlarının kasanın arka tarafındaki açıklıklara denk gelmesini sağlayın. Daha sonra üst kısımdaki çıkıntıyı kasaya vidalayın.

Ekran kartını kasaya taktıktan sonra güç bağlantısını yapmalısınız. ekran kartlarının arka taraflarında genelde 6 veya 8 delikli güç bağlantıları yer alır. Güç kaynağındaki kabloları buraya takmalısınız. Burada bahsedilen durum her ekran kartı için geçerli değildir. Genellikle çok güçlü ekran kartlarında bulunmaktadır.

Ekran Kartı Nasıl Güncellenir?

Ekran kartları bilgisayarların performansını önemli bir ölçüde etkilediği için güncel tutmak her zaman daha sağlıklı olacaktır.

Ekran kartını güncellemek için farklı yöntemler bulunuyor. Bu yöntemlerin en güvenlisi, ekran kartınızın marka ve modeline göre resmi web sitesinden yayınlanan güncelleme sürücülerini indirmektir.

Bir diğer yol ise bilgisayarınızdan, Bilgisayarım>Yönet> Aygıt Yöneticisi seçeneklerini yollarını izleyerek “Görüntü bağdaştırıcıları” seçeneğine gelerek ekran kartınıza sağ tıklayıp “Sürücü Yazılımını Güncelleştir” deyin. Ardından “

Bir diğer yol ise bilgisayarınızdan, Bilgisayarım>Yönet> Aygıt Yöneticisi seçeneklerini yollarını izleyerek “Görüntü bağdaştırıcıları” seçeneğine gelerek ekran kartınıza sağ tıklayıp “Sürücü Yazılımını Güncelleştir” deyin. Ardından “Güncel Sürücü Yazılımını Otomatik Olarak Ara” butonuna tıklayın. Windows uygun olan güncellemeleri otomatik bulup indirecektir.

Ekran Kartı Özelliklerine Nasıl Bakılır?

  • Sol altta bulunan Windows simgesine tıklayın.
  • Arama yerine Dxdiag yazın ve ardından başlatın.
  • Karşınıza uyarı çıkabilir, uyarıya evet deyin (uyarı çıkmıyorsa bu adımı atlayabilirsiniz).
  • Açılan ekrandan “ekran” kısmına gelin. Karşınıza Ekran kartınızın tüm özellikleri çıkacaktır.

Ekran kartı haricinde bilgisayar bileşenlerinden Ram Bellek hakkında hazırladığımız içeriğimize de göz atabilirsiniz.