GHz Nedir?

Gigahert, GHz ile ifade edilir. bu isim Alman fizikçi Heinrich Rudolf Hertz‘den gelir. Kullanıcılar tarafından GHz terimi, saat hızı ve saat oranı olarak da adlandırılabilmektedir. Hem bilgisayar hem de telefonların özelliklerine bakıldığı zaman karşınıza çıkan bir terim olabilir.

GHz saniyedeki döngü sayısını ölçen bir frekanstır. Hertz (Hz), saniyedeki başına düşen devir sayısını ifade eder. 1 Hertz, saniyede bir devir şeklinde tanımlanır. Bir megahertz (MHz) 1.000.000 Hz’e eşittir. 1 GHz ise, saniyede 1.000.000.000 devir şeklinde tanımlanır. 4 GHz hızına sahip bir işlemci saniye içerisinde 4 milyon işlem gerçekleştirme kapasitesine sahiptir.

Bu birimler periyodik tablo ile gösterilebilir.

  • Dekahertz (daHz) = 10 Hertz = 101
  • Hektohertz (hHz) = 100 Hertz = 102
  • Kilohertz (kHz) = 1.000 Hertz = 103
  • Megahertz (MHz) = 1.000.000 Hertz = 106
  • Gigahertz (GHz) = 1.000.000.000 Hertz = 109
  • Terahertz (THz) = 1.000.000.000.000 Hertz = 1012
  • Petahertz (PTz) =1.000.000.000.000.000 Hertz = 1015

GHz Nasıl Öğrenilir?

İşlemcinizin GHz hızını öğrenmek için birkaç yolu bulunuyor. Bu yollardan biri, bilgisayar içerisindeki sistemi gösteren programlar aracılığıyla öğrenilebilir. CPU-Z tarzı uygulamalar indirerek, işlemci GHz hızı dahil tüm sisteminizi öğrenebilirsiniz. Bunun dışında, herhangi bir program yüklemeden de yapılabilir. Bunun için aşağıda verilen adımları teker teker uygulamanız gerekmektedir.

Windows GHz Nasıl Öğrenilir?

Bilgisayarım simgesinin üzerine gelerek, sağ tıklayın ve özellikler seçeneğini seçin. Açılan pencerede işlemci hakkında bilgileri göreceksiniz, bunun yanında GHz özelliğini de görebilirsiniz.

MacOs GHz Nasıl Öğrenilir?

Eğer bir Mac cihazınız varsa aşağıdaki adımları uygulayarak bilgisayarınızın kaç GHz olduğunu öğrenebilirsiniz.

Öncelikle, Apple menüsüne tıklayarak, Bu Mac Hakkında seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Ardından Genel Bakış sekmesi adı altında İşlemci özelliklerini görebilirsiniz.

GHz Nasıl Arttırılır?

GHz hızını yükseltmek bazı durumlarda mümkün olabiliyor. Bunun için gerekli olan yazılımları yüklemeniz gerekmektedir. Ancak hız aşırtma bazı sorunlara da neden olabilir. Bu sorunları dikkate alarak hız aşırtma işlemine devam edebilirsiniz.

Hız aşırtma işlemi tecrübe gerektirdiği içim konuya hakin olan insanlar tarafından yapılıyor. Eğer daha önce hız aşırtma işlemi yapmadıysanız ve konu hakkında bilginiz yoksa, bu işlemi yapmak istemeyebilirsiniz. Bilgisayarda bulunan gerekli ayarlamaları değiştirerek işlemcinizin hızını bir nebze de olsa arttırabilmek mümkündür.

İşlemcide GHz neden önemlidir?

GHz değeri ne kadar yükse olursa işlemcinizin işlem kapasitesi o kadar yüksek olacaktır. Bu sebeple GHz değeri yüksek işlemciler tercih edilebilir.