Beden Dili Nedir?

Beden dili, duygu ve düşüncelerin jest, mimik ve vücut hareketleriyle anlatılmasıdır. İnsanların karşılıklı kurdukları iletişimde kelimeler yüzde on, ses tonu yüzde otuz, beden dili ise yüzde altmış önem taşır.

Beden Dili Önemli Mi?

Bireyler arasındaki ilk görüşte ya da izlenimde beden dili oldukça önemlidir. İnsanlar, tanıştıkları kişilerden ilk zamanlarda kendilerini saklama gereksinimi duyabilirler. Gerçek duygu ve düşüncelerini belli bir zaman sonra ancak güvenirlerse açıklayabilirler. Ancak beden dili insanları ister istemez ele verir.

Bu nedenle iş görüşmelerinde ya da üniversitelerde yapılan mülakatlarda kişinin söylediklerinden çok beden diline bakılır. Beden dili, kişinin gerçekten bu işi isteyip istemediği ya da bu işi başarabileceğine dair inancı hakkında bize bilgi verir.                                          

Çalışma Hayatında Beden Dilinin Önemi 

Çalışma hayatında da kişilerin yüz ve vücut hareketleri önemlidir. Örneğin, bir öğretmen öğrencileri tarafından örnek alınan bir kişidir. Öğrenciler, öğretmenin söylediklerinden çok davranışlarına bakarlar. Eğer öğretmen yüz ifadesini ve vücut hareketlerini yerli yerinde kullanabilirse, öğrenme ortamını sıkıcı olmaktan kurtarabilir. Öğrencilerin daha iyi odaklanmasını sağlar ya da bir satış elemanı beden dilini iyi bir şekilde kullanıyor ve karşısındaki müşterinin davranışlarını da çözümleyebiliyorsa daha fazla satış yapabilir. Kararsız müşterilerini ikna edebilir. Müşteriler satış elemanının kendilerini anlayabildiğini düşünürler. Bu durum müşterilerin daha rahat ve samimi davranmalarını sağlar.

Siyasilerin Beden Dili

Beden dilini kullanmayı yerli yerinde gerçekleştirenler büyük kitleleri etkileyebilir ve kendi düşünceleri doğrultusunda ikna edebilir. Tarihte pek çok lider beden dilini doğru şekilde kullanabilmiş kişilerdir. İnsanların ne söyledikleri önemli olmakla birlikte nasıl söyledikleri de önemlidir.

Beden Dilinin Unsurları

İnsanların beden duruşu, bizlere onlar hakkında birkaç fikir verebilir. Örneğin dik pozisyonda duran insanlar, öz güveni yüksek bireylerdir. Eğik pozisyonda duranlar bireyler ise çekingen ya da sıkılmış olabilirler. İnsanlar arasında dört mesafe kullanımı vardır. 

  • Mahrem bölge, 15-46 cm arası mesafedir. Bireye duygusal olarak yakın kişiler, bu mesafede durabilir.
  • Kişisel bölge, 46 cm-1,20 m arası mesafedir. Arkadaş buluşmalarında bireylerin başkalarıyla arasındaki mesafedir.
  • Sosyal bölge, 1,2-3,6 m arası mesafedir. Bireylerin çok iyi tanımadığı insanlarla arasındaki mesafedir.
  • Ortak bölge, 3,6 m ve üzeri mesafedir. Kalabalık kitlelere hitap edildiğinde bireylerin kullandığı mesafedir.

Beden Dili Kullanımı 

  • Jest ve mimikler, bireylerin diğer kişilere gönderdiği görsel iletilerdir.
  • Bireyin başı hafif yukarı konumda bulunuyorsa bu, üstünlük göstergesidir. Eğer baş eğik duruyorsa bu, uysallık göstergesidir.
  • Göz teması, bireylerin karşılarındaki kişilerle iletişim kurmasında önemlidir. Karşıdaki kişiye güven verir. Bireyin karşısındakini dinlediğinin göstergesidir.
  • Bireyler ellerini çok farklı şekillerde kullanabilirler. Örneğin, dinleyen kişi elini başını desteklemek için kullanıyorsa bu can sıkıntısının göstergesidir. Ya da birey, ellerini ovuşturuyorsa bu karlı bir işe başladığının göstergesidir.
  • Bireylerin ayaklarını kullanma biçimi de bizlere fikir verir. Mesela birey ayaklarını çapraz tutuyorsa bu, kendini kapattığının bir göstergesidir.

Beden Dili Eğitimi

Eğitim, bireylerin toplum hayatındaki yerlerini alabilmeleri için gerekli olan bilgi, beceri ve anlayışları elde edebilmeleridir. Beden dilinin nasıl kullanılacağının öğrenilmesi, iş, eğitim ve günlük hayatta kontrolün ele alınmasını sağlar. Bu sayede bireyler, davranışlarını kontrol edebilir ve karşılarındaki kişilerin duygu ve düşünceleri hakkında fikir yürütebilirler.