IP NEDİR?

IP sözcüğünü, hemen hemen bütün internet kullanıcılarının bilmiş olduğu bir sözcüktür. Bir tür kimlik işlemi gören bu teknolojinin kelime anlamını ya da mevcut olduğu özellikleri bilenlerin sayısı ise; olması gerekenin tersine son derece azdır. İnternet Protokolü ya da esas ismiyle Internet Protocol isim tamlamasının kısaltımı olan IP; internet üzerinden gerçekleştirilen bütün işlemlerde aynı bir imza gibi belirleyici rol oynamaktadır. IP no’su ya da IP adresi için bir farklı benzetiş de parmak izidir. Parmak izi nasıl hepimiz için farklıysa; her bir mobil cihazın IP adresi de başka olmak ve çakışmamak mecburiyetindedir.

Bir dijital cihazın başka bir dijital cihaz ile internet tarayıcısı üzerinden iletişime geçmesi de yine ancak IP sayesinde mümkün olacaktır. Bu halde IP ancak bütün internet iletişiminizi adım adım takip etmiyor, aynı zamanda bu iletişimin gerçekleşebilmesinde de büyük rol oynamaktadır. İnternet etkileşiminin bir numaralı konularından biri olan IP teknolojisine biraz daha yakından incelemekte yarar olacaktır.

Bilgisayarınızın ip adresini ip adresim nedir sayfamız üzerinden tek tıkla öğrenebilirsiniz.

IP SORGULAMASI NEDİR?

İnternet kullanıcıların şahsi aygıtlarının IP numarasını basitçe sorgulamaları mümkündür. Bilgisayarlar da birbirlerini IP numarası ile bilerek iletişime geçiyorlar. Aynı biçimde internete her kullanıldığında IP numarası, kullanıcıya dair en mühim veri olarak sayılabilir. Peki, bu IP sorgulamasının önemi nereden gelmektedir? İnternete hangi yerden bağlantıya geçildiğini ya da hangi internet tarayıcısını ve şebekeyi kullanarak bağlantı yapıldığını farkına varmanın tek yolu IP sorgulaması yapmaktır. Bu yanıt, internet gibi milyarlarca kullanıcının çevrimiçi olarak her an her saatte yer aldığı bir alanda son derece geçerlidir.

IP sorgulama aygıtın içinde sorgulanabildiği gibi; tarayıcınıza “IP sorgulama” yazıp arattığınızda da şahsi cihazınızın IP numarası ile karşılaşmaktasınız. IP adresi denilen sayı, 4 adet 8 bitlik sayıdan oluşmaktadır. Buna bağlı olarak bunların 32 bitlik sayılar olarak bilinmesini söylemek doğru olacaktır. Noktalarla ayırt edilen sayıların en fazla 3 rakamdan oluştuğunu değinmekte de yarar var. Sayıların 254’ten daha büyük sayılar da söylemek mümkün olacaktır. Bütün bu numaralandırma sistemine öktet veya sekizli denilmektedir. Okumayı basitleştirmek için bu sayılar desimal olarak yazılmaktadır.

IP ADRESİ HANGİ BÖLÜMLERDEN OLUŞUR?

IP Adresi ile alakalı öğrenilmesi gerekenlerden biri de bu numaranın iki başlıca bölümden oluştuğudur. Birinci kısım network ID olarak da isimlendirilirken, aygıtın hangi ağa bağlı bulunduğu hakkındaki bilgiyi vermektedir. İkinci bölüm için ise “host ID” ifadesinin kullanıldığına tanıklık edebilirsiniz. Bu kısım cihazın nerede olduğunun IP adresinden anlaşılabilmesinin temel sebebidir. Host ID son 3 basamaklı bölümken; buraya kadarki bütün numara network ID olarak söylenebilir. Ağdaki aygıtın hangi alt ağa sahip olduğunu bulmak için ise, alt ağ maskesi veya subnet mask ismi verilen teknolojiye talep duyulmaktadır.

Statik IP Numarası Ve Dinamik IP Numarası Nedir? Farkları Nelerdir?

İsminden de anlayabileceğiniz gibi statik veya dinamik numaralar, kalıcılıklarına göre bu vasıflara sahip olmaktadır. Statik IP numarası hiçbir zaman değiştirilmeyip stabil kalırken, dinamik numaralar için bunu söylemek hiç mümkün değildir. Dinamik IP adresi, internete her bağlanıldığında tekrardan şekil almaktadır. Geçici olarak edinilen bu adresi ara yüz otomatik olarak kullanıcıya adlandırılıyor da diyebiliriz. Kalıcı olan statik numaraları kullanıcıya atayan ise, ara yüz değil, servis sağlayıcı olarak denilebilir.

IP Versiyonları Nelerdir? Farkları Nelerdir?

IPv4 ve IPv6 günlük hayatımızda en kapsamlı kullanılan protokoller olarak sayılabilir. Bu iki ayrı sürüm, internet âleminde istek duyulan gelişmeleri de gözler önüne sermektedir. Bu protokolleri ve protokollere ait hususları aşağıdaki alt başlıklarda görmek mümkün olacaktır:

Ipv4: bu sürüm 32 bitten oluşmaktadır. NAT protokolü ismi verilen yamayı da yapısında bulundurur. Bu sayede birden fazla bilgisayarın internete çıkarken paylaşımına açılmaktadır. Uçtan uca adresleme ve paket bütünlüğü özellikleri bulunmamaktadır. Geçerliliğini gün geçtikçe kaybederek yerini Ipv6’ya bırakmaktadır.

Ipv6: bu sürüm ise128 bitten oluşmaktadır. Bu da son derece uzun bir IP numarası manasına gelmektedir. Ipv4 ile karşılaştırılma yapıldığında daha üst bir sürüm olarak düşünülebilir ve bu protokoldeki eksikleri karşılamayı amaçlamaktadır. Şifreleme yöntemi daha güvenilir sayılabilir. Bu sistem sayesinde dünya nüfusuna yetebilen bir protokol sisteminden yalnızca bahsedilebileceği konuşulmaktadır.

DNS Nedir?

IP numaralandırılmasındaki prosedürün internetteki kullanıcı sayısının bugün geleceği noktayı tahmin etmekte eksik olduğu çok açıktır. İnternet dünyası zaman ilerledikçe öngörülerin de ötesinde büyüyor ve milyarlarca aygıt bir anda internete bağlanmaktadır. Mevcut sistemde neredeyse internetin herkese yetmemesi gibi bir gerçek söz konusudur. Bir diğer yandan da IP hep sistemsel kullanılan bir numara olduğu için son derece karışık bir algı yaratıyor, ezbere de olanak tanımıyor. Bu noktada DNS yardıma yetişebilir.

DNS manalı sözcük gruplarının numaralandırılmasıyla elde ediliyor ve daha pratik sorgulanabiliyor. Kısaltmanın doğru dilinde 3 farklı açıklaması mevcuttur. Alan ismi satın almak, internet âlemine adım atan web sayfaları için gerekli olduğundan bu ifade genellikle bilinmektedir.

ISP Nedir?

Konuyla alakalı bir diğer başlık da ISP, orijinal adıyla Internet Service Providerdır. Bu tamlamanın Türkçe’ deki anlamı, İnternet Servis Sağlayıcısı olarak bilinmektedir. Piyasaya paralı servis sağlayan ve evlere takılan bütün internet paketleri buna örnek olarak verilebilir. 

Üniversite gibi devlete ait kurumların ise kendi iç kısımlarında kamusal denilebilecek servis sağlayıcıları bulunmaktadır. Bu sağlayıcılar ile her bir aygıt internet omurgasına tutunur ve IP sistemi de mana kazanır. Aksi halde her bir küçük işletmenin ya da kişinin internete bağlanabilmesi hususi yazılımlar ve özel aygıtlar gerektirecektir ki; bu hem değer hem de teknoloji yönünden mümkün olamaz.