IPv4 Nedir?

 Internet Protocol (IP), cihazların internete bağlanmasını sağlayan temel teknolojidir. İnternette kullanılan cihazların birbirlerine mesaj, veri göndermelerine olanak sağlıyor. Bilgisayar, laptop, cep telefonu, tablet gibi cihazlarla internete bağlanmak istediğinizde bu teknoloji nümerik bir IP adresi atıyor. IP adresleri internet alt yapısı için hayati önem taşıyor. IP adresleri olmadan bilgisayarlar arası bilgi akışı sağlanamıyor. 

 IPv4, İnternet Protocol’un 4. versiyonudur. 1983’den beri kullanılıyor. İnternete bağlı cihazların kullandığı sürümdür. Bu sürüm internete girecek her cihaza ait özel bir IP adresi veriyor. Ev adresiniz nasıl oturduğunuz yeri gösteriyorsa, IP adresi de hangi cihazı kullandığınızı gösteriyor. 

 IPv4 DNS Sunucuları Nedir?

 Bilgisayar ve internet hakkında biraz bilgisi olanlar ipv4 dns kavramını sıklıkla duymuşlardır. DNS (Domain Name System) site isimlerini, gerçek IP adreslerine çeviren ve yönlendiren bir sistemdir. Bu sistem sayesinde internette hızlı ve rahat geziniyorsunuz. 

 DNS sunucusu, site isimlerini IP adreslerine yönlendiren bir veri tabanına sahip bilgisayar sunucusudur. DNS sunucularının çoğu internet servis sağlayıcılarına aittir. Sunucuları sadece müşterilerine açıyorlar. Buna rağmen ücretsiz olarak yayınlanan sunucular mevcut. Örneğin en çok kullanılan internet arama motoru olan Google’un tercih edilen DNS sunucusu “8.8.8.8”, diğer DNS sunucusu “8.8.4.4”‘dür. 

 IPv4 Nasıl Çalışır?

 IPv4, 32 bitten oluşuyor. Yani 8 bitlik 4 sayıdan oluşuyor. IP adresini oluşturacak sayılar 0 ile 255 arasında değişkenlik gösteriyor. 4,294,967,296 (232) tane muhtemel tek adresler oluşturuyor. Her kullanıcıya bu olasılık adreslerden “0.0.0.0” ile “255.255.255.2555” sayıları arasında bir IP adresi belirliyor. 

 IPv4 Adresi Örnek

 IP sınıfları A, B, C, D, E olmak üzere 4 çeşit adresten oluşuyor. 

 – A sınıfı adres, çok fazla kullanıcının olduğu büyük ağlar için tasarlanmıştır. 49.19.22.156 ipv4 adresi örnek

 verebiliriz.

 – B sınıfı adres, ağı tanımlamak için ilk 2 oktet kullanılıyor. Diğer 2 oktet kullanıcıları adreslemek için kullanılıyor. 128 ile 191 sayıları arasında olan bütün adresler B sınıfıdır. 160.75.10.110 örnek bir B sınıfı IP adresidir.

 – C sınıfı adres, ağı tanımlamak için ilk 3 oktet kullanılıyor. Son oktet kullanıcıları adreslemek için kullanılıyor. 192 ile 223 sayıları arasında olan bütün adresler C sınıfıdır. 192.168.10.105 örnek C sınıfı IP adresidir.

 – D sınıfı adres, IP adresleri multicast için kullanılıyor. 224 ile 239 sayıları arasında olan bütün adresler D sınıfıdır. Örnek olarak; 224.0.0.0 – 239.255.255.255 IP adresini verebiliriz. 

 – E sınıfı adres, internette kullanılmıyor. Araştırma ve gelecekte kullanılmak üzere saklanmıştır. 240.0.0.0 – 254.255.255.254 E sınıfı IP adresidir. 

 IPv4 Nasıl Öğrenilir?

 İnternet ortamında bilgi alışverişini yoğun şekilde yapıyorsanız ipv4 nasıl öğrenilir ilginizi çekecektir. IP adresinizi öğrenmenin iki yolu bulunuyor. Birincisi “cmd” komutuyla ıpv4 adresi bulma ikincisi de “Denetim Masası” aracılığıyla bulmadır. Bu iki yoldan birini kullanarak, IPv4 adresinizi öğrenebilirsiniz. Hatta, IP adresinizin yanı sıra MAC (fiziksel adres), DNS sunucunuzu da öğrenmiş olursunuz. 

 IPv4 Adresi Nasıl Bulunur?

 Bilgisayarınıza bağlı ipv4 adresi öğrenme için görev çubuğundan “Başlat” veya “Çalıştır” komutunu açıyorsunuz. Ekrana gelen arama çubuğuna “cmd” yazıyorsunuz. Karşınıza siyah bir ekran gelecektir. En alt satırda; “CUsersinan” yazan komuta “ipconfig” yazıp, enterlıyorsunuz. 

 Ekrana Windows IP Yapılandırması sayfası geliyor. Ethernet bağdaştırıcı Yerel Ağ bağlantısı satırının altındaki IPv4 adresi sizin IP numaranızdır. 

 Denetim Masasından IP adresinizi öğrenmek istiyorsanız, Denetim Masası › Ağ ve İnternet › Ağ ve Paylaşım Merkezi › Bağlantılar › Ayrıntılar adımlarını sırasıyla izleyin. Karşınıza IP ile ilgili bütün bilgiler gelecektir. 

 IPv4 Ayarları Nasıl Yapılır?

 Cihazınızla internete erişim sağladığınızda, IPv4 size otomatik olarak bir IP adresi sağlıyor. Bunun için herhangi bir işlem yapmıyorsunuz. 

 – İnterneti etkin bir şekilde kullanıyorsanız, 

 – Uluslararası işlemler yapıyorsanız, 

 – Güvenli bir IP adresi kullanmak istiyorsanız ipv4 ayarları sizin için önemli olacaktır. Kurumsal bir kimlikle internette yer alıyorsanız size özel IP adresinizin olması önemlidir. Yoksa, diğer kullanıcılar gibi paylaşımlı bir adres kullanmak zorunda kalırsınız. 

 IP adresiyle birlikte, sistem size DNS sunucularını da otomatik olarak atıyor. Fakat otomatik atanan bu sunucular bazı siteleri tanımadığı için, giriş yapamıyorsunuz. Bu sitelere girmenizi sağlayan DNS sunucularını ipv4 dns server

 değişikliği yapabilirsiniz.

 IPv4 Nasıl Değiştirilir?

 IP adresi ve DNS sunucularını ipv4 değiştirme işlemini iki şekilde yapabiliyorsunuz. Birincisi, masaüstünde Ağ (dünya üzerinde monitör bulunan) sekmesini sağ tıklayın. “Özellikler” seçeneğini tıklayın. Ekrana, Ağ ve Paylaşım Merkezi sayfası gelecektir. Bağlantılar seçeneğinin karşısındaki internet bağlantınızı tıklayın. Ekrana Wi-Fi Durumu gelecektir. Sol alt tarafta “Özellikler” tıklayın.

 Wi-Fi Özellikleri sayfasında listenin en altında “İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)” seçeneğini tıklayın. Ekrana yapılandırma sayfası geliyor. Yeni bir IP adresi yükleyecekseniz, “Aşağıdaki IP adresini kullan” kutucuğunu tıklayın. Alttaki boşluğa yeni IP adresinizi yazın. 

 DNS sunucunuzu da değiştirmek istiyorsanız, “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” kutucuğunu tıklayın. Yeni DNS sunucularını boşluklara yazın. “Tamam” deyip, çıkın. Artık yeni bir IP adresiniz ve DNS sunucunuz bulunuyor.

 IPv4 Durumu Bağlantısı Kesildi

 İnternete bağlanabilmeniz için ya kablolu ya da kablosuz internet modeminizin olması gerekiyor. Modem, internet kesintisi veya DNS sunucuna bağlı olarak ipv4 internet erişimi yok sorunu yaşayabilirsiniz. İnternete erişim sorunu yaşarsanız öncelikle internetin olup olmadığını kontrol edin. Modeminizde beş ışık yanıyorsa internetiniz var demektir. 

 Buna rağmen ıpv4 bağlantı kesildi sorunu devam ediyorsa, ana sayfanın en altında internet işaretini sağ tıklayın. “Sorunları Gider” seçin. Sistem sorunları tarayacaktır. Bu taramaya rağmen ipv4 bağlı değil sorunu devam ediyorsa, sorun DNS sunucularındadır. Güncel DNS sunucuları yükleyerek, sorunu çözebilirsiniz. 

 IPv4 Adresi Kullanılamıyor Çözümü

 İnternete girememenizin nedeni, IPv4’ün IP adresinizi görememesi olabilir. Bu sorun genellikle mobil cihazlarla internete erişim sağlamak isteyenlerde oluyor. Sorunu çözmek için başka cihazlarla aynı Wi-fi ağına bağlanmayı deneyin. Sorun devam ederse, 10 saniyeliğine modemi açıp, kapatın. Sorun çözülecektir.