NFC teknolojisi, birbirine yakın mesafedeki cihazların kablosuz iletişim kurabilmesini sağlayan bir sistemdir. Yeni nesil telefonların büyük bir kısmında bulunan NFC özelliği, temassız ödeme işlemlerinde ve cihazlar arasında gerçekleştirilecek veri transferlerinde kullanılır. Peki NFC destekli telefonlar hangileridir ve nasıl kullanılır biliyor musunuz? İşte bu teknoloji hakkında merak edilen tüm detaylar…

NFC Nedir?

NFC özelliği nedir sorusuna yanıt vermeden önce bu yeni teknolojinin ismine yakından bakmak gerekir. Peki NFC ne demek? Özelliğin ismi, İngilizce “Near Field Communication”, yani “Yakın Mesafe İletişimi” ifadesinin kısaltmasından oluşur ve anlamından da anlaşılacağı üzere birbirine yakın olan teknolojik cihazların kuracağı kablosuz bağlantıları tanımlar.

NFC Nedir?

Özellik, esasen eski teknolojiler arasındadır. 2002 yılında Sony ve Philips tarafından geliştirilen teknoloji, yakın tarihte Apple tarafından gündeme getirilmiştir. NFC iPhone modellerinde yer almaya başladığı için son dönemin en önemli yakın mesafe iletişim yöntemleri arasında kabul edilir. Farklı telefon markalarında da karşımıza çıkan NFC Samsung imzalı yeni modellerde de bulunur.

NFC destekli telefonlar, birbirleriyle herhangi bir işlem gerektirmeksizin bağlantı kurabilir. Cep telefonlarının batarya ömrüne de zarar vermeyen teknoloji, yalnızca birkaç saniye içinde bağlantı kurabilmesi sayesinde işlemlerinizi kolaylaştırır. Küçük boyutlu dosya transferleri için son derece ideal olan işlem, hem bağlantı süresini kısaltarak hem de transferi hızla gerçekleştirerek size vakit kazandırır.

NFC Nasıl Çalışıyor?

Sistemin çalışabilmesi için özelliğin iki cihazda da bulunması gerekir. Teknoloji, cihaz üreticileri tarafından tasarım safhasında eklenir ve bu sebeple de yalnızca belli telefon modellerinde yer alır. Özellik, telefonlara sonradan yüklenebilen bir özellik olmaması sebebiyle NFC indir gibi komutlarla elde edilemez. Telefonunuzda uygulama desteği bulunuyorsa telefonunuzun menüsünden açabilirsiniz.

NFC Nasıl Çalışıyor?

NFC kullanımındaki en önemli nokta, cihaz donanımının yeterliliğidir. NFC özelliği, telefon dışındaki dijital ürünlerde de çalışabilir. NFC özellikli telefonlar, özelliği aktive etmenizle birlikte bağlantıya hazır hâle gelir. Sistem üzerinden işlem gerçekleştirebileceğiniz en önemli alan ise temassız ödemedir. Özellik aracılığıyla temassız ödeme yapabilmek için banka hesabınızı telefonunuza tanımlamanız gerekir.

Bu etkili teknolojinin temel görevi, cep telefonunuzu çeşitli bilgisayarlara tanıtmaktır. Bu sebeple özellik aracılığıyla transfer edilen veriler, genellikle kimlik ve banka bilgisidir. Cep telefonunuza tanımladığınız banka bilgileri, bu teknolojiyle temassız işlem esnasında ödeme yapacağınız kurumun cihazına iletilir. Bu sayede herhangi bir şifre ya da doğrulama gerekmeksizin ödeme işleminiz gerçekleşir.

NFC Türkiye’de Var mı?

Sistem, Türkiye’de henüz çok yaygın bir ödeme yöntemi değildir. Türkiye’deki temassız ödeme işlemlerinde genellikle QR kod ya da kredi kartı üzerindeki manyetik bölme tercih edilir. Teknolojiyi yakından takip eden ve cep telefonuyla temassız ödeme kabul eden yeni nesil işletmeler ise NFC kullanımı özelliğine sahiptir. Bu tarz işletmelerde NFC ile ödeme gerçekleştirilebilir.

NFC Türkiye'de Var mı?

Özellik, ödeme işlemi dışındaki veri transferlerinde de kullanılabilir. Bu avantajdan yararlanabilmek için ilgili teknolojiye sahip bir telefonunuzun olması ve NFC telefon ayarlarınızın doğru şekilde yapılması yeterlidir. NFC nasıl kullanılır sorusuna yanıt verirken atlamamanız gereken bir diğer nokta ise SIM karttır. Bu teknolojiden yararlanabilmeniz için SIM kartınızın özelliği desteklemesi gerekir.

NFC Hangi İşlemlerde Kullanılabilir?

Özellik, temassız ödeme dışında pek çok işlemde de kullanılabilir. Bu teknoloji sayesinde telefonunuzla diğer cep telefonlarına ve dijital cihazlara veri aktarabilir ve pek çok önemli işlemi sadece saniyeler içerisinde tamamlayarak vakit kazanabilirsiniz. Peki temassız ödeme işlemleri dışında NFC ne işe yarar? Bu sorunun yanıtını aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz.

NFC Hangi İşlemlerde Kullanılabilir?

  • Özelliği kullanarak cep telefonunuzdaki fotoğraf ya da dosyaları bağlantı kurduğunuz diğer cep telefonlarına ya da akıllı cihazlara gönderebilir; aynı şekilde diğer cihazlardaki dosyaları aynı teknolojiyi kullanarak birkaç saniyede telefonunuza aktarabilirsiniz.
  • Kartvizit gönderme işlemlerini gerçekleştiremediğiniz zamanlarda ya da kartvizit gönderecek kadar geniş vaktinizin olmadığı anlarda karşınızdaki kişiye bu teknolojiyle telefon numarası gönderebilir ve bağlantı kurduğunuz kişinin rehberine kendi rehberinizden dilediğiniz numarayı ekleyebilirsiniz.
  • Sistem bağlantısını kullanarak karşınızdaki kişinin cep telefonunu komuta edebilir, diğer cep telefonundaki uygulamaları çalıştırabilir ve bu uygulamalardaki verileri kendi telefonunuza aktarabilirsiniz. Böylece ihtiyaç duyduğunuz bir uygulamayı telefonunuza yüklemeden gereksiniminizi karşılayabilirsiniz.
  • Çeşitli uygulama yükleme dosyalarını da bu teknoloji sayesinde bir cep telefonundan başka bir cep telefonuna ya da bir akıllı cihazdan diğerine aktarabilirsiniz. Bu sayede dilediğiniz uygulamaya kısa sürede ulaşabilirsiniz.
  • Bu özellik, dijital etiketleri çalıştırarak da size büyük bir kolaylık sağlar. Küçük birer çip olan dijital etiketleri telefonunuza okutarak etiketi taşıyan cihazdaki veriler arasından dilediğiniz dosyayı akıllı telefonunuzun hafızasına aktarabilirsiniz.
  • Başka bir akıllı telefonu kendi cihazınıza Google Play ya da App Store üzerinden yüklerken de bağlantı özelliğinden yararlanabilirsiniz. Uygulamayı gördüğünüz telefonla kablosuz bağlantısı gerçekleştirerek doğrudan uygulamanın mağazalardaki indirme sayfasına ulaşabilirsiniz.

NFC ve QR Kod Arasındaki Farklar Nelerdir?

Özellik, ödeme yöntemi olarak kullanılması sebebiyle sıklıkla QR kod uygulamasıyla karıştırılır. Bu etkili teknoloji, bir bağlantı yöntemi olması sebebiyle QR koddan son derece farklıdır ve iki sistem arasında son derece büyük farklar bulunur. Peki telefonda NFC nedir ve QR koddan hangi açılardan farklıdır? İşte bu soruların cevabı…

  • Yakın Mesafe İletişimi, verileri bir mikroçip aracılığıyla depolar ve bu sebeple de dijital bir yapıdadır. QR kod ise verileri bir resimde saklar ve kendi başına dijital bir kimlik taşımaz. QR kod, okuyan cihazın dijital yapısı ile çalışır.

NFC ve QR Kod Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • QR kod, dijital cihazlardaki optik okuyucu ile aktif hâle gelirken NFC, karşı cihazla kablosuz bağlantı gerçekleştirir ve gerekli verileri bu bağlantı üzerinden karşıdaki cihaza bizzat kendi sistemi üzerinden iletir.
  • QR kod, dijital ya da fiziksel ortamda bulunabilir ve fiziksel ortamdaki kodlar basit bir şekilde deforme olabilir. Yakın Mesafe İletişimi ise yalnızca dijital ortamda mevcuttur ve cihazlar zarar görmediği sürece deformasyona uğramaz.
  • Near Field Communication etiketlerinin veri taşıyan mikroçipler olmaları sebebiyle üzerlerine farklı veriler yazılabilir ve tekrar kullanılabilir. QR kod çeşitleri ise belirli desenlerden oluşmaları sebebiyle tek bir kez yazılabilir ve taşıdıkları veriler değiştirilemez.

NFC ve QR Kod Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • QR kodlar, telefon kamerası aracılığıyla okundukları için tüm akıllı telefonlar aracılığıyla kullanılabilir. Near Field Communication ise henüz bazı telefon modellerinde yer alan bir teknolojidir ve bu sebeple de QR kod kadar yaygın değildir.

NFC ve Bluetooth Arasındaki Farklar Nelerdir?

Özellik, cihazlar arasında gerçekleşen ve veri transferinde kullanılan bir bağlantı türü olması sebebiyle akıllara Bluetooth seçeneğini getirir. İlk bakışta Bluetooth ile büyük benzerlikler taşıyan bağlantı türü, kullanım alanı ve şekli açısından son derece farklıdır. Near Field Communication, Bluetooth’a göre çok daha yakın mesafeden uygulanır ve aktarabildiği veriler, Bluetooth’a göre son derece küçüktür.

NFC ve Bluetooth Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bankacılık işlemlerinde Bluetooth yerine NFC kullanılmasının sebebi ise kolaylığıdır. Bluetooth bağlantısı gerçekleştirebilmek için her iki cihazın da Bluetooth özelliğinin açık olması, birbirine tanıtılması ve kod girilmesi gerekir. NFC bağlantısında ise özelliğin aktif hâlde olması yeterlidir. NFC modu açık cihazı diğerine yaklaştırdığınız an işleminiz gerçekleşir ve kullanıcılara büyük vakit kazandırır.

İki işlem arasındaki bir diğer fark ise NFC özelliğine sahip cihazlara veri tanımlanabilmesidir. Özellik, banka ve kişilik bilgilerinizi depolayabilir ve bağlantı kurduğu cihaza direkt olarak aktarabilir. Bilgileri Bluetooth yoluyla aktarmanız için ise her seferinde verileri tanımlamanız gerekir. Bu sebeple temassız ödeme ve benzeri işlemlerde NFC bağlantısı çok daha pratiktir.