OpenGL Nedir?

OpenGL, Open Graphics Library kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Türkçe diline çevrilmesi sonucunda Açık Grafik Kütüphanesi anlamı ortaya çıkar. Silicon Graphic Inc. tarafından geliştirilmiş olan, 2D ve 3D grafikleri ekrana çizdirmeye yarayan bir grafik arabirimidir. En genel kullanımı Windows işletim sistemleridir, ancak Mac OS, Linux ve Solaris gibi işletim sistemlerinde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tamamen ücretsiz bir şekilde kullanılan OpenGL, bilgisayar haricinde mobil cihazlarda ve oyun konsollarında da kullanılmaktadır.

İlk olarak 1992 yılında tasarlanmıştır ve günümüze gelene kadar sürekli güncelleme alarak 4.6 sürümüne erişmiştir. DirectX teknolojisinin bir benzeri olan OpenGL, birçok yazılım içerisinde olması grafik dünyasının artık bir standardı haline gelmiştir.

OpenGL Nerelerde Kullanılır?

OpenGL genel olarak bilgisayar ve oyun konsollarında kullanılmaktadır. Uzun süredir sanal gerçeklik, bilimsel görselleştirme çalışmaları, uçus simülasyonları ve en çok kullanıldığı alan olan video oyunları içerisinde bulunmaktadır.

OpenGL, 3D oyunlarda yaygın kullanımı nedeniyle, genel olarak video oyunları ile ilişkilendirilir. Geliştiricilere, platformlar arası oyunlar oluşturmaya ve oyunu bir platformdan başka bir platforma taşımayı kolaylaştırır. OpenGL, AutoCad ve Blender gibi birçok CAD uygulaması için grafik kitaplığı olarak da kullanılır.

OpenGL İndirme Ve Kurma

OpenGL bilgisayarlarda bulunması gereken önemli bir grafik animasyonlardan sorumlu sürücüdür. Bu sürücü ile işletim sistemi için birkaç ayar yapılabilir ve optimize edilebilir.

OpenGL ile alakalı gerekli olan tüm dosyalar grafik bağdaştırıcısı sürücüleriyle birlikte yüklenir. Yani OpenGL ayrıca yüklenebilecek bir yazılım değildir. Ekran kartı driverlarında (sürücü), openGL driveri entegre olarak gelmektedir.

Bilgisayarınızda temel uygulamaları, oyunları veya programları çalıştırdığınız zaman openGL hatası alıyorsanız Ekran kartı driverini yüklemeniz gereklidir.

Nvidia Ekran Kartı Driveri İçin: https://www.nvidia.com/Download/index.aspx
AMD Ekran Kartı Driveri İçin: https://www.amd.com/en/support

Yukarıda belirtilen ekran kartınızın markasına uygun linke tıklayarak sürücü sayfasına gidin. Karşınıza gelen ekrandan, ekran kartınızı seçerek işletim sisteminize göre (Windows 10/8/7) ve sistem türüne göre (32 bit, 64 bit) uygun sürücüyü indirin.

İndirilen yazılımı açarak otomatik yükleme işlemini başlatın. Kurulum tamamlandıktan sonra cihazınız yeniden başlatılabilir.

OpenGL Güncelleme

OpenGL sürücüsünü güncellemek için iki farklı seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi indirmiş olduğunuz ekran kartı sürücüsünün, yeni versiyonu yayınlandığı zaman tekrardan ilgili siteye gidip indirip kurmaktır.

Bir diğer yol ise daha önceden indirdiğiniz ekran kartı sürücüsünün içinden yeni sürümü indirmektir. Farklı bir yol denemek için ise Driver Easy gibi sürücü güncelleme programları kullanabilirsiniz.

Driver Easy sisteminiz içerisinde bulunan sürücüleri otomatik olarak tanır ve güncelleme olup olmadığını tespit eder. Sisteminiz için en iyi sürücüleri bulmanıza yardımcı olur. Yani sisteminizin hangi sürümde olduğuna, grafik kartınızın hangi modele sahip olduğunu bilmenize gerek yoktur.

Ekran kartınızın desteklediği maksimum bir openGL versiyonu vardır, bunu bilmeniz gerek. Ekran kartınız eskidiği zaman yeni gelecek olan openGL versiyonlarını çalıştıramayabilir.