Overclock nedir ve Overclock yapma ne demek? Overclock garantiyi bozar mı ve zararları var mıdır?

 

Overclock ya da Türkçe adıyla “Hız Aşırtma”, bilgisayar kullanıcıların yeni donanım almak yerine mevcut olan sistemlerinin daha hızlı ve daha performanslı çalışabilmesi için yaptıkları işlemdir. Hız aşırtmak bilgisayardan tam performans elde etme amacıyla yapılır. Hız aşırtma yaparak bilgisayar parçalarının ömrü bir tık daha uzayabilir.

 

Overclock Nedir?

Kısaca bahsetmek gerekirse, işlemci, bellek ve ekran kartını normal frekansın üstüne çıkararak ekstra performans alarak çalışmasını sağlamaya Overclock yani diğer adıyla hız aşırtma denir.

Yeni bir bilgisayar aldığınızda, bilgisayarın işlemcisi genel olarak hızı maksimum şekilde ayarlanmamış olarak gelir. İşlemcinizi uygun soğutma sistemi ile doğru kullanımda uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Ancak yıllar içinde işlemcinizin hızı, ilk aldığınız zamanki kadar hızlı çalışmayabilir. İşlemcinizi ilk aldığınızdan daha yüksek hıza çıkarmak istiyorsanız Overclock işlemini yapmanız gereklidir.

Overclock, bir bileşenin saat hızını maksimum seviyeye çıkarma eylemidir. Bu eylem ile Overclock işlemi yapılan bir bileşeni daha yüksek bir hızda çalıştırabilir.

Hangi Bileşenlere Overclock Yapılır?

Genel olarak CPU (işlemci) veya GPU (ekran kartı) için kullanılır. Ancak diğer bileşenlerde de hız aşırtması yapabilmek mümkündür.

CPU (İşlemci)

Hız aşırtma yapılması gerek en önemli bileşen işlemcidir. Ancak işlemcinizin üreticisi Overclock işlemine izin vermesi gerekiyor. Desteği olmayan bir işlemciye hız aşırtma işlemi yapılamaz. Overclock işlemi yapmadan önce konuyu iyice kavramanız gereklidir. Bir dizüstü bilgisayarınız varsa işlemci Overclock’u yapmanız mümkün olmayacaktır. CPU sayfasından işlemci hakkında bilgi yer almaktadır.

GPU (Ekran Kartı)

Hız aşırtma işleminin en kolay bir şekilde yapıldığı bileşen ekran kartlarıdır. GPU hız aşırtması, oyunlarınız için daha fazla hız elde etmek için grafik kartınızın hızını varsayılanın üstüne çıkarmak anlamına gelir. Her grafik kartı belirli bir standart frekansta çalışır. Overclock işlemine tam olarak güvenli denemez. Hız aşırtma sırasında bir şeyler ters giderse bilgisayarınız çökebilir. Ekran kartı sayfasından detaylı bilgi alınabilir.

Overclock Garantiyi Bozar Mı?

İşlemciye Overclock işlemini yapmış olmanız durumunda garanti kapsamını bozar. Hız aşırtma sırasında ayarları yanlış yapmış, voltajı fazla vermiş olmanız durumunda firma tarafından kullanıcı hatası olarak kabul edilir.

Ekran kartında ise firmanızın sözleşmesine göre değişiklik gösterebilir. Yani ekran kartı sağlayıcınız hız aşırtma özelliğini destekliyorsa garanti kapsamını bozmayabilir. Ancak Overclock sırasında ekran kartına gelecek herhangi bir zarar kullanıcı hatası olarak kabul edilebilir.

Overclock Yararları Nelerdir?

Overclock yapmanın en büyük avantajlarından biri hız ve ekstra performanstır. Çalıştırdığınız programlar eskisine göre daha hızlı tepki gösterecektir.

Ucuz parçalardan oluşan bir sisteme Overclock yapmanız durumunda, daha pahalı sistemlerden daha fazla performans elde edebilirsiniz. Böylece daha az maliyetle üst düzey işleri yapabilirsiniz.

Overclock Zararları Nelerdir?

Overclock yapmak her ne kadar kulağa hoş gelse de çok büyük sıkıntılar beraberinde geliyor. Bilinçli bir şekilde bu işlemi uygulamak hiç bir sıkıntı olmadan, bilgisayarınızı eski hızından daha yüksek hıza ulaştırarak kullanabilirsiniz. Ancak bilinçli bir şekilde yapılmadığı zaman ekran kartına, işlemciye ve diğer donanım sistemlerine kalıcı bir hasar bırakabilir. Bu yüzden Overclock yapmayı tam olarak öğrenmeden yapmamanız sizin için daha iyi olacaktır.

Başka bir zararı ise donanımınızın garanti kapsamı dışında kalmasıdır. Üretici desteklemediği cihazlarını, Overclock yapılması durumunda garanti kapsamı dışında bırakır.