Raspberry PI nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır

Sizin için önemli olan şeyleri daha fazla keşfedin

Raspberry PI Nedir?

Raspberry Pİ çok sayıda projenin temeli haline gelebilecek tek kartlı bir bilgisayardır. Boyut olarak göz önüne alındığında bir kart büyüklüğünde olan raspberry pi, en çok satış yaptığı İngiltere üretimli mini bilgisayar olarak da adlandırılır. Küçük boyutlu olması satış anlamında öneli bir faktör ortaya çıkarmıştır. Bu kadar satış rakamına ulaşmasının en önemli nedenlerinden birisi fiyatının ucuz olmasıdır,Raspberry Pİ genel olarak piyasada 20-50 dolar bandında satılmaktadır. Raspberry Pi’nin üzerinde bir adet CPU bulunur. Tıpkı bir bilgisayar gibi kullanılabilen bu cihaza monitör, klavye ve mause gibi bileşenler bağlanabilir.

Raspberry Pi ilk olarak 2012 yılında piyasaya sürülmüştür ve o zamandan beri piyasaya sürülen birkaç farklı veryasyonu olmuştur. İlk çıkan orijinal Pi’nin tek çekirdekli 700 MHz CPU’su ve sadece 256 MB RAM’i bulunuyordu. En son çıkan modelde ise 1.5 GHz dört çekirdekli bir CPU ve 4 GB RAM bulunuyor. Sonradan çıkan modeller olsa bile Raspberry Pİ’nin fiyatı her zaman 100 doların altında (genellikle 35-50 dolar arasında) satılmaktadır.

Raspberry PI Ne İşe Yarar?

Raspberry Pi, genel olarak çocukların bilgisayarların çalışma mantığını net bir şekilde anlaması ve basitte olsa kodlama yeteneği kazanması için geliştirilmiştir. Pi, henüz tarayıcı konusunda kısıtlı olsa da günümüzde kullandığımız masaüstü bilgisayarlara rekabet edecek düzeye gelmeyi hedefliyor. Hem boyut olarak hem de fiyat olarak birçok kişi tarafından masaüstü bilgisayarların yerine tercih edilmeye başlandı bile.

Raspberry PI Nasıl Kullanılır?

Raspberry Pİ’yi kullanabilmek için kurulumunu yapmanız gereklidir. Normal bir bilgisayar kurulumundan biraz farklı olsa dapek bir zorluk içermiyor. Kuruluma başlayabilmek için klavye, mause, TV veya bilgisayar ekranı (monitör), HDMI kablosu, güç kablosuna ve Raspberry Pi’niz, tüm dosyalarını ve Raspbian işletim sistemini saklamak için bir SD karta ihtiyaç duyulur. SD kartınızın en az 8 GB olmasına dikakt edin.

İçerisinde Raspbian işletim sistemi bulunmayan bir SD kartınız varsa veya Raspberry Pi’nizi sıfırlamak istiyorsanız, bunun için SD kart girişine sahip bir bilgisayara ihtiyacınız vardır. SD kartına Raspbian işletim sistemini kurabilmek için NOOBS yazılımına ihtiyaç duyulur. Raspberry Pi indirme sayfası‘nı ziyaret ederek yazılımı indirin. İndirdiğiniz klasörün içerisindeki tüm dosyaları sd karta kopyalayın. Bu noktada SD kartınızın içerinde herhangi bir dosya bulunmaması gereklidir. SD kartınızı biçimlendirmeniz gereklidir. SD kartınızı biçimlendirdikten ve indirdiğiniz tüm dosyaları kopyaladıktan sonra çıkarın.

Bu adımda Raspberry Pi’nize tüm birimler ibağlamanız gereklidir. Tüm bileşenlerinizi güvende tutabilmek için doğru sırada yapmanız önemlidir. NOOBS aracılığıyla oluşturduğunuz Raspbian işletim sistemli SD kartını Pİ’nizin alt tarafındaki SD kart yuvasına yerleştirin. Klavye ve farenizi herhangi bir USB girişine bağlayın. Monitörünüzü prize bağlayın ve çalıştırın, HDMI kablosuyla da Pİ’nize bağlayın. Eğer internet bağlantısı kullanmak istiyorsanız bunu bir Ethernet kablosu ile yapabilirsiniz. Ethernet kablosunun bir ucunu modeme diğer ucunu Pİ’ye bağlayın. Wi-Fi kullanmak istiyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz ekranda bir hoparlör varsa ses çıkışı sağlanır ancak kendi kulaklıklarınızı veya hoparlörlerinizi bağlayabilirsiniz.

Raspberry Pİ’yi çalıştırmak için bir anahtar veya güç tuşu yoktur, prize bağlandığı anda çalışacaktır. Mikro USB güç kaynağını prize takın ve ucunu Pİ’nin girişine takın. Çalıştığına dair bir kırmızı LED yanacaktır ve sistem çalışmaya başladığı zaman ekranın sol üst köşesinde logoların geldiğini göreceksiniz. Bİraz bekledikten sonra Raspbian işletim sistemli masaüstü görünecektir.

İlk defa başlattığınız zaman size kurulum sayfası açılır ve ön ayarları yapmanızı ister. Ülke, dil ve bölge gibi ayarları yaptıktan sonra, şifre, kablosuz ağ gibi alanları da geçerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

Yukarıdaki adımları uygulayarak Raspberry PI cihazınızı kolay bir şekilde kurabilirsiniz, hemen ardından kullanmaya başlayabilirsiniz.

Raspberry PI İle Neler Yapılabilir?

Raspberry Pİ’nin binlerce kullanım şekli bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse; hava durumu istasyonları, sanal yardımcı, medya merkezi, robot beyinler, eski oyun konsolu gibi ve daha birçok farklı cihaz üretmek için Pi kullanıldı ve halen de kullanılmaya devam ediliyor. Bunların yanı sıra Uluslararası Uzay İstasyonunda bile kullanılmıştır.

Raspberry PI Nasıl Kodlanır?

Yukarıdaki adımları uygulayarak Pi’nizi nasıl çalıştırabileceğinizi ve Raspbian işletim sistemini indirebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Raspberry PI’de programlama dili olarak Python kullanılır. Python konsolunu açarak kodlamaya başlayabilirsiniz. Python konsolunu açabilmek için, önce sol üstteki Raspberry Pi sembolüne ve ardından Programming kısmına gelin. Editör modu olarak Python 3’ü seçin ve kodlamaya başlayın.