SD Kart nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

Sizin için önemli olan şeyleri daha fazla keşfedin

SD kart Nedir?

SD kart ya da halk arasında yaygın olarak bilinen ismiyle Hafıza Kartı, Secure Digital Memory Card kelimelerin kısaltılmışından ortaya çıkmıştır. Türkçeye ise Güvenli Sayısal Hafıza Kartı ismiyle çevrilmiştir. Hafıza kartları ilk olarak 2001 yılında karşımıza çıkmıştır ve daha eski bir standart olan MultiMediaCard’ın (MMC) yerine geçmiştir. Cep telefonlar, dijital kameralar, müzik çalarlar, dijital video kameralar gibi çeşitli taşınabilir cihazlar için tasarlanmış olan bu depolama birimi, genel olarak telefonlarda kullanımı daha yaygındır. Bu kartların içerisine fotoğraf, video ve müzik gibi, resim ve ses dosyaları aktarılabiliyor. Cihaz hafızasının yetersiz olduğu durumlarda imdata yetişen SD kartları, telefonların veya bilgisayarın belleğini büyütmek için kullanılan ideal yollarından biridir.

SD Kartlarının kullanımı genişledikçe ve popülerleşmeye başladıkça, daha yüksek kapasitelere izin vermek amacıyla güncellemeler almıştır. Yani günümüzde satılan SD kartların farklı türleri mevcuttur. Bu türler SD, SDHC, SDXC ve SDUC olarak ayrılır. Küçük boyutlu olmalarına rağmen SD kartları, yüksek hafızalı olabiliyor. Bu sebepten dolayı hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından benimsenmiştir.

SD Kart Biçimleri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi SD kartları yaygınlaşmaya başladıktan sonra, teknolojinin gelişmesiyle de birlikte kendisini güncellemiştir. SD kart biçimleri şunlardan oluşur:

  • Standart SD Kart: Standart SD kart kapasitesi 128 megabayt ile 2 GB arasında değişmektedir. Varsayılan dosya formatı FAT16 olan bu kartlar, günümüzde artık üretilmiyor.
  • Yüksek Kapasiteli SD Kart (SDHC): Bu SD kart biçimi ilk olarak 2006 yılında ortaya çıkmıştır, kapasiteleri ise 4 GB ile 32 GB arasında değişmektedir. Varsayılan dosya biçimi FAT32‘dir.
  • Genişletilmiş Kapasiteli SD Kart (SDXC): 2009 yılında üretilmeye başlanana bu SD kart biçimi, 64 GB ile 2 terabayt boyutları arasında değişir. Bu kartlar için varsayılan exFAT dosya sistemi kullanılmıştır.
  • Ultra Kapasiteli SD Kart (SDUC): Bu kart biçimi 2018 yılında çıkmasıyla birlikte en güncel olanıdır. exFAT dosya sistemini kullanarak, her kart başında 128 TB kapasiteyi destekler.

SD Kart Nasıl Takılır?

Genel olarak SD kartın takılması ve kullanımı oldukça basittir. Hiçbir ekstra olaylarla karşılaşmadan, tek yapmanız gerek şey, kullandığınız cihazın SD kart yuvasını bulmaktır. SD kart yuvası bulunan her cihaz, SD kart kullanılabilir durumdadır. SD kartı yuvaya yerleştirdikten sonra cihaz otomatik olarak algılayacaktır ve gerekli bilgileri kendi başına çözecektir. Böylece herhangi birşey yapmadan cihazınızda SD kart kullanabilirsiniz.

SD Kart Neden Bozulur?

Kullanıcılar tarafından SD kartları hakkında en çok şikayet ettikleri konu, SD kartının çabuk bozulmasıdır. SD kartları ne yazık ki diğer depolama birimleri kadar uzun ömürlü olmayabiliyor. Bununla birlikte, SD kartlar bozulmaya ve hasar görmeye eğilimlidir. Genel olarak bozuk SD kartlar için, SD kart biçimlendirme, SD karta erişilemiyor, SD kart algılanmadı gibi hatalar meydana gelebiliyor. SD kartının hasar görmesi veya bozulmasının belli başlı nedenleri vardır:

  • SD kartın gördüğü fiziksel hasar.
  • Dosya aktarım sırasında SD kartı cihazdan çıkartma.
  • Aynı SD kartını birden fazla cihazda kullanma.
  • Virüs bulaşmış olabilir.

Bu nedenlerden dolayı kartınızda bulunan verilere erişmek imkansız hale geliyor. Eğer SD kartınıza erişemediğiniz durumlar meydana gelirse, bir an önce verilerinizi yedeklemeniz gerekir.

SD Kart Biçimlendirme

SD kart biçimlendirme işlemi genel olarak, tüm verileri silme anlamına gelir. Yukarıda belirtilen “SD kartı bozulma” sorunu yaşıyorsanız, kartınızı biçimlendirmek bir çözüm olabilir. Genel olarak satın aldığınız tüm SD kartları önceden biçimlendirilmiş bir şekilde gelir ve içerisine dosyalarınızı depolayarak kullanmaya başlarsınız. SD kartınızı biçimlendirmeden önce, tüm dosyalar silineceğinden dolayı içerisinde bulunan verileri yedeklemenizi tavsiye ederiz.

Bilgisayar üzerinden biçimlendirme yapmak için, SD kartınızı kart okuyucusuna takın ve ardından kart okuyucusunu bilgiyasarınıza takın.

  • Bilgisayarınızdan “Bu Bilgisayar” kısmına gelin ve SD kartınıza sağ tıklayın.
  • Biçimlendir seçeneğini seçin ve kartınıza bir dosya sistemi atayın ve birim etiketini girin.
  • Ayarlardan başlat ardından tamam seçeneğini seçin.

Başka bir yöntem olarak, Disk Yönetimi üzerinden biçimlendirme yapmaktır. SD kartınızı kart okuyucusuna takın ve bilgisayara bağlayın.

  • Bu bilgisayar kısmına sağ tıklayın, yönet ve ardından disk yönetimi seçeneğini seçin.
  • SD kartınıza sağ tıklayın ve biçimlendir seçeneğini seçin.
  • Gelen ekrandan kartınıza dosya sistemi atayın ve birim etiketini girin.
  • Ardından başlat ve tamam adımlarını izletikten sonra kartınızı biçimlendirin.