Teknolojinin gelişmesinin hayatımıza çeşitli etkileri oluyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte toplumlar arasındaki engeller ortadan kalkıyor ve küresel bir bağlam oluşuyor. Bu sayede dünyanın çeşitli noktalarından insanlar farklı amaçlar için bir araya rahatlıkla gelebiliyor. Bu ortamların mümkün olmasını sağlayan platformların başında sosyal medya platformları geliyor. Sosyal medya platformları, sağlamış oldukları bu önemli avantajlarından dolayı dünya çapında milyonlar tarafından tercih ediliyor. Hatta bu platformların içerisinde dünyanın farklı noktalarından bir araya gelmiş olan insanlar kendi kültürlerini dahi oluşturabiliyor. İnsanların sosyal medyada kendi oluşturdukları kimlikle birlikte var olmaları, bazı insanların kendini anonim olarak hissetmelerine sebebiyet verdi. Bu durum beraberinde, sorumluluk bilincinin ortadan kaybolmasına yol açtı. Bunlardan dolayı insanlar sosyal medyada, gerçek hayatta yapmayacakları şeyleri deneme teşebbüsünde bulundu. Bu sorun da beraberinde sosyal medyanın düzene sokulması amacıyla bazı kanunların çıkarılmasını ihtiyaç haline getirdi. Bu konuda yasal düzenlemeler yapan çeşitli ülkeler var. Son zamanlarda ise bu ülkelerin arasına Türkiye de dahil oldu.

Sosyal Medyanın Hayatımız İçin Önemi

Sosyal medya temelde insanların birbiriyle iletişim kurmasını sağlar. Bu iletişimde adeta sınırlar söz konusu değildir. Dünyanın neresinden olursa olsun insanların iletişime geçebilmesi için ihtiyaç duydukları tek şey internet ve internete bağlanabilen bir cihazdır. Dolayısıyla sosyal medya platformları dünya çapında milyarlarca insanın rahatlıkla kullanabildiği ortamlar haline geldi. İnsanlar iletişime geçebilme fırsatını çeşitli şekillerde değerlendirebiliyor. Örneğin sosyal medyada sipariş verilebilir, iş toplantıları gerçekleştirilebilir, yardım kampanyaları başlatılabilir, ortak bir konu üzerinde milyonlarca kişi tartışabilir ve çok daha fazlası gerçekleştirilebilir. Kısacası insanların iletişime geçerek yapabilecekleri her şey sosyal medya platformları sayesinde dünya çapında gerçekleştirilebiliyor. Sosyal medyanın sağlamış olduğu bu kilit avantajlardan dolayı sosyal medya platformları modern insanın vazgeçilmezi haline geldi.

Sosyal Medya Yasasına Neden İhtiyaç Duyuluyor?

Sosyal medya platformlarında insanlar kendi profillerini oluşturarak var olmaktadırlar. Dolayısıyla profilleri oluşturmak ve insanların nasıl bir izlenim sunacağına karar vermek tamamiyle kişilerin kendi isteklerine bağlı bir durumdur. Kimi kişiler profillerini dürüst şekilde oluşturup sosyal medya platformlarını yararlı şekilde kullanırken, kimi kişiler ise gerçek kimliklerini saklayan profiller oluşturmayı tercih etti. Kişilerin sosyal medya platformlarında kendi kimliklerini gizleyen profilleri oluşturması, onların kendilerini anonim bireyler olarak hissetmelerine sebebiyet verdi. Kendilerinin anonim olduğunu düşünen bireyler ise sosyal medyada istedikleri cümleleri istedikleri kişilere karşı sınırsızca kullanabilecekleri düşüncesine kapıldı. Bu durum ahlak kurallarından yoksun bir kitlenin oluşmasına sebebiyet verdi. Bu kişiler, sosyal medya içerisinde diğer insanlara zarar verebilecek söylemlerde bulunmaya başladı. İşte bu kitlenin önünü kesebilmek amacıyla sosyal medya yasasının Türkiye’de de yürürlüğe girmesi tartışılmaya başlandı.

Sosyal Medya Yasası İçerisinde Hangi Kurallar Bulunuyor?

Sosyal medya yasası, sosyal medyayı düzene sokabilmek ve zararlı söylemleri ortadan kaldırabilmek adına çeşitli kurallardan oluşuyor. Ancak bu kurallar sosyal medya kullanıcılarından çok sosyal medya sağlayıcılarını ilgilendiriyor. Bu kuralların temel amacı devletle sosyal medya sağlayıcıları arasında verimli bir iletişim oluşmasını sağlamak ve zarar verici davranışlarda bulunan bu kitleye karşı etkin bir mücadele gösterebilmek üzerine kurulu. Kuralların başında, önde gelen sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilciler bulundurmasını gerektiren bir madde geliyor. Bu maddeyle birlikte, devletin temsilciler aracılığıyla kısa süre içerisinde sosyal medya platformu sağlayıcısı ile iletişime geçebilmesi ve yapılması gereken müdahalelerin en kısa sürede gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Tabii ki de bu durumda sosyal medya sağlayıcılarının devletin isteklerini dikkate alması da büyük önem taşıyor. Kurallara uyumayan sosyal medya sağlayıcılarını ise çeşitli cezalar bekliyor.

Sosyal Medya Yasasına Uymayan Sosyal Medya Sağlayıcılarının Alacağı Cezalar

Sosyal medya sağlayıcılarının kurallara uymaması durumunda çeşitli cezalarla karşılaşması mümkün. Bu cezalar sosyal medya yasası içerisinde açık şekilde belirtilmiş. Cezaların başında bant genişliğinin daraltılması geliyor. Bant genişliğinin miktarı sosyal medya sağlayıcıları için önemli bir konu. Bu genişliğin daraltılması durumunda sosyal medya kullanıcılarının bahsi geçen sosyal medya platformuna yavaş bir bağlanma hızı ile bağlanması söz konusu haline geliyor. Bu yolla sosyal medya platformları kullanıcılarına akıcı ve keyifli bir deneyim sunabilme fırsatından mahrum kalmış oluyor. Kullanıcılarını kaybeden sosyal medya platformları ise değerlerini de kaybediyor ve ciddi bir zarara uğramış oluyor. Kurallara uymayan sosyal medya platformlarının öncelikle %50, kurallara uymamaya devam edilmesi durumunda %95’e kadar bant genişliği daraltılması cezasına uğratılacağı belirtiliyor. Eğer sosyal medya platformu kurallara uymamaya hala devam ederse doğrudan para cezası kesilmesi de mümkün.

Sosyal Medya Ysasından Hangi Sosyal Medya Platformları Etkileniyor?

Günümüzde çok sayıda sosyal medya platformu bulunuyor. Tüm bu sosyal medya platformları farklı kullanıcı sayılarına sahip. Bahsettiğimiz sosyal medya yasasından sadece 1 milyon kullanıcıya sahip sosyal medya platformları etkilenecek. Yani sosyal medya yasası öncelikli olarak gelişmiş sosyal medya platformlarını düzene sokmayı hedefliyor. Bu sosyal medya platformlarına Instagram, Twitter, Facebook gibi örnekler verilebilir. Bir sosyal medya platformunu kullanan kitle büyüdükçe insanlara zarar verecek kişilerin bu sosyal medya platformlarını kullanma riskleri de o derece büyüyor. Bu sebepten olsa gerek ki sosyal medya yasası öncelikli olarak toplumda yayılmış olan sosyal medya sağlayıcılarını hedef almış durumda. Ancak bu yasayı gelişmiş olan sosyal medya platformları farklı şekilde değerlendirebiliyor. Bu durum, sosyal medya sağlayıcılarının yasanın gerekliliklerini reddetmesine sebebiyet verebiliyor. Bu durumda ortaya nasıl bir tablo çıkacağı, sosyal medya sağlayıcılarının cezalandırılıp cezalandırılamayacağı veya sosyal medya platformlarının Türkiye’den çekilip çekilmeyeceği bilinmiyor. Bu sosyal medya platformlarının Türkiye’de geniş kitlelere hitap etmesinden dolayı, ülkeden çekilme durumunda geniş bir kitlenin iletişim fırsatından kötü yönde etkileneceği de düşünülebilir.

Sosyal Medya Yasası Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

Sosyal medya platformları sayesinde çeşitli ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Bu ihtiyaçların başında iletişim ihtiyacı geliyor. Sosyal medya platformları günümüzde milyonlarca kişi tarafından tercih ediliyor. Ancak bu platformlar içerisinde insanların kendilerini fazla özgür hissetmesi, insanların birbirine zarar vermesine sebebiyet verebiliyor. Ancak sosyal medya yasası, devletin denetim mekanizmalarıyla sosyal medya sağlayıcılarının ortak hareket ederek sosyal medyada zararlı içeriklerde bulunan kişilerin ortadan kaldırılmasının ve ülke içerisinde sosyal medyanın daha verimli şekilde kullanılabilmesinin mümkün olduğunu öne sürüyor. Dolayısıyla ilk bakışta daha güvenli bir sosyal medya deneyimi adına sosyal medya yasasının hayatımızı olumlu yönde etkileyeceğini ve bize daha sağlıklı sosyal medya deneyimi yaşatacağını düşünebiliriz. Ancak burada yasalar üzerinden devletin önemli bir söz hakkı bulunuyor. Dolayısıyla bir kısım da devletin bu gücünü kendi çıkarları adına kullanacağını ve sosyal medya platformlarını kontrol altına alacağını düşünüyor. Eğer bu gibi sebeplerden dolayı sosyal medya sağlayıcıları ülkeden tamamen çekilme kararı alırsa bu sosyal medya platformlarını kullanan kitlelerin olumsuz yönde etkilenme riski de bulunuyor.

Sosyal medya platformları, çeşitli ihtiyaçlarımızı modern şekilde karşılamasından dolayı geniş kitlelere hitap ediyor. Sosyal medya platformlarını kullanan kişilerin sayısı arttıkça bu platformların gücü de artıyor. Gücü artan sosyal medya platformları insanları çeşitli şekillerde etkileyebiliyor. Bundan dolayı çeşitli kişilerin dikkati sosyal medya platformları üzerinden insanları etkilemeye ve çıkar sağlamaya odaklanıyor. Dolayısıyla böyle bir ortamda bilinçli tüketici olmak ve etrafımızda olup bitenlerin farkına varmak büyük önem taşıyor. Sosyal medya yasasının hayatımızı nasıl etkileyeceğini ve sosyal medya platformlarının nasıl pozisyon alacağını ise bizlere zaman gösterecek.