Virtual Dedicated Server ( VDS ) Nedir ?

Virtual Dedicated Server sunucunuzun sadece size özel olabilir.28 Şubat 2019

VDS ( Virtual Dedicated Server ), Türkçe olarak baktığımızda Özel Sanal Sunucu olarak çevrilebilir. Virtual Hosting hizmetinin 2 önemli başlığından biri olan VDS’dir. Birçok yönüyle VPS ile karıştırılabilir. Fakat teknik olarak çok önemli farklılıkları var.

Bir web sitesine sahip olan ya da bir web sitesine sahip olmak isteyen herkes mutlaka bu hosting türlerini incelemiştir. Fakat iki popüler bulut sunucusunu ayıran özellikleri dikkatli incelemek gerekiyor.

Virtual Hosting nedir ?

 

Vps açılım olarak ” Virtual Private Server ” cümlesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçedeki tam karşılığı Paylaşımlı Özel Sunucu anlamına gelmiştir. Buradaki mantık aynı sistem içinde ortak ram ve disk kullanımıdır. Yalnız ram ve disk i kullanan bu ortak sanal sunucu grubu birbirinden bağımsız iş yapmaktadır. Zaten Gerçek Sunuculardan (doğrusu dedicated) farkı da aynı donanımı birden fazla sanal sunucunun kullanabiliyor olmasıdır. Dedicated benzer biçimde fazla performans gerektiren hizmetleri karşılamaktansa, düşük maliyetde düşük ram kullanan web hizmetlerinde sanal sunucular kullanılır. Hem ücret olarak oldukca uygundur hemde talep ettiğiniz sistemi karşılayacak kadar değere sahiptir.

 

 

Virtual Dedicated Server – VDS Nedir?

VDS açılım olarak ” Virtual Dedicated Server ” cümlesinin baş harflerinden oluşmaktadır. VPS paketlerde donanımı kullanan işletim sistemi tektir. Yalnız VDS de ise bu durum farkına varır. Her kullanıcı için donanımı kullanan bir işletim sistemi vardır. Örneğin sunucuda bölünen Ram miktarı tümü ile o kullanıcıya atanır. ( Ram miktarı, kullanılmasa bile kullanıcıya atanır. ) Böylece sanal yöntemdeki ram engellemelerinin önüne geçilir.

VPS mi VDS mi?

VPS kullananlar, sunucu üzerinde işletim sistemi kuramaz ve organik olarak üst düzey erişim imkanı yoktur. VDS kullananlar sunucu üzerinde sonsuz erişim hakkı vardır ve istedikleri işletim sistemini kurarak istedikleri değişiklikleri yapabilirler. Böylelikle kaynaklar sadece kullanıcıların isteklerine göre kullanılır. VPS’te ise kaynaklar öteki kullanıcılarla ortak halde kullanılır.

Piyasadaki VPS ürünleri genellikle OpenVZ sanallaştırma katmanı tabanlı Virtuozzo benzeri ürünlerdir. Bu teknolojilerde sanallaştırma işlemleri mevcut işletim sisteminin çekirdeği seviyesinde yapılabilir. Sanal ortamlar, üstünde çalışmış oldukları işletim sisteminin bir klonu niteliğinde oldukları için kaynakları üzerinde bulundukları sunucunun kaynaklarıyla sınırlıdır. Bu sebeple bir VPS’in CPU veya hafıza gibi kaynakları garanti edilemez. Ayrıca VPS teknolojisinde izolasyon, yük dengeleme ve yüksek erişilebilirlik sağlamak mümkün değildir.

Paylaşımlı ( Shared ) Hosting’den VDS Hosting’e geçmek faydalı mı ?

Geçtiğimiz yıllarda maliyetleri düşürmek adına büyük bir çoğunluk web hosting kullanmayı tercih ediyordu. Fakat teknoloji gelişmeye devam ediyor ve artık çok daha iyi bir seçenek mevcut: VDS Hosting.

VDS hem üst düzey performans sunuyor hem de web siteniz için bu performansın devamlılığını garanti ediyor. Paylaşımlı hosting her ne kadar teknik olarak ekstra bilgi gerektirmiyor olsa da düşük maliyetli oluşu birçok kişiyi cezbediyor. Fakat paylaştığınız sunucuda sizin gibi birçok web sitesinin daha var olduğunu unutmamalısınız, diğer web sitelerinin trafiklerinde meydana gelebilecek ani bir artış sizin performansınızı olumsuz etkileyebilir.