WAN ne demek? WAN portu ve bağlantısı nedir ve ne işe yarar?

Sizin için önemli olan şeyleri daha fazla keşfedin

İnternet bağlantı girişlerinde bazı portlar yer almaktadır. Bu portlar modem üzerinde de yer alıyor. modem üzerinde bulunan portlardan biri de WAN portudur. Günümüzde neredeyse her yerde bulunan WAN Portu ve WAN Bağlantısı nedir?

Açılımı “Wide Area Network” Türkçe karşılığı ise “Geniş Alan Ağı” olan WAN, birden fazla cihazın birbirine bağlanmasını ve iletişim kurmasını sağlayan bir ağdır.

WAN Nedir?

WAN ağları LAN ağlarına göre daha geniş kapsama alanına sahiptir ve daha çok cihazı kapsar. Birden fazla konumdan ve dünyanın her yerinden cihazları birbirine bağlayabilen bir telekomünikasyon ağları biçimidir. WAN‘lar, bugüne kadar mevcut olan en büyük ve en kapsamlı bilgisayar ağları biçimleridir. WAN’lar genellikle büyük işletmeler tarafından ofis ağlarına bağlanmak için kullanılır, her ofisin tipik olarak kendi yerel alan ağı veya LAN’ı vardır ve bu LAN’lar bir WAN aracılığıyla bağlanır. Bu uzun bağlantılar, kiralık hatlar, VPN’ler veya IP tünelleri dahil olmak üzere birkaç farklı şekilde oluşturulabilir, WAN’a erişim olduğu sürece, konumları ne olursa olsun, verileri aktarmak ve depolamak veya diğer kullanıcılarla iletişim kurmak için ağı kullanabilir.

WAN Portu Ve Bağlantısı Nedir Ve Ne İşe Yarar?

İnternet başka bir kişiye paylaşılacak olursa, Ethernet kablosu modemin üstündeki LAN portuna diğer ucu internet bağlantısı verilecek modemin WAN portuna takılmalıdır. WAN sayesinde daha geniş bir internet bağlantı ortamı sağlamış oluruz. WAN sisteminde onlarca cihaza internet erişimi verilebilir. Ancak kullanıcı sayısı arttıkça LAN’a WAN göre daha yavaş internet erişimi sağlanır.

WAN Bağlantısının Avantajları Nelerdir?

WAN bağlantı kullanmanın birçok avantajları vardır. Avantajları şu şekildedir.

  • Maliyeti oldukça düşük olmasına rağmen verimliliği yüksektir.
  • Esnekliği ve Erişilebilirliği oldukça kolaydır.
  • Bant genişliğini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  • Artan ağ trafiğini yönetmeği mümkün kılar.
  • Birden fazla kullanıcıyı aynı ağ içinde barındırabilir.
  • işlerin dijital ortamda daha esnek olmasına olanak sağlar.
  • IP işlemleri ve mobilite benzeri çözümlerin basit bir şekilde eklenmesine olanak sağlar.
  • Veri ağları arasında oldukça kolay bir şekilde geçiş yapılabilir.