Web sitesi oluşturduktan sonra, sıra web hostingi oluşturmaya geliyor. Web sayfalarınızın saklanması, hızlı şekilde düzenlenip yayınlanması için hostinge ihtiyacınız bulunuyor. Web sitenizde kullandığınız web teknolojileri ile web sitenizin amacına göre uygun hostingi seçmelisiniz. Bu alanda farklı hosting seçenekleri bulunuyor. Windows hosting bu seçeneklerden biridir. Bu yazımızda sizlere windows hosting nedir diğer hostinglerden farkı nelerdir detaylı şekilde bulabilirsiniz. 

Windows Hosting Nedir?
 

Windows hostinge geçmeden önce hostingin ne demek olduğuna değinelim. Kişi ve organizasyonlara ait web sitelerinin, sayfalarının kesintisiz şekilde internet üzerinde yayınlanmasını sağlayan  web sitesi yayınlama hizmetine hosting denir. İnternette web sitenizi yayınlamak ve erişilebilir olmasını istiyorsanız hosting hizmeti edinmeniz gerekiyor. Bu hizmeti sağlayan hizmetlerden biri de windows hostingdir. 

Windows  hosting, windows işletim sisteminin kurulu olduğu sunucularda bulunan bir web hosting türüdür.  ASP, ASP.NET ve HTML programlama dilleri ile sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Microsoft yazılım teknolojileri, kolay ve esnek web yazılımları tasarlayabilmek için idealdir. Asp.net, .net core, sql server tabanlı teknolojileri kullanan web siteleri bu hostingi kullanarak yüksek performans alabiliyorlar.  

Windows Hosting Ne Demek?
 

Sunucusunun işletim sistemi windows olan, html asp. asp.net yazılım dilleri ile yazılmış olan siteleri çalıştıran hosting  demektir. Windows işletim sistemi ve yazılım teknolojilerini kullanan web siteleri için windows web hosting barınma alanı geliştirilmiştir. Kısaca windows işletim sisteminin kullanıldığı bir hostingdir.  Ağ bilgisayarları içerisinde kullanılmak için hazırlanılmış  işletim sistemidir. Web siteniz windows işletim sistemi tabanlıysa, açık kaynak kullanmak istemeyip ASP.NET kullandığınızda en yüksek verimi windows hosting server sağlıyor. 

Windows hosting, web sitesini ziyaretçiler için sürekli ulaşılabilir olmasını sağlar. Bunun yanında sitenin güvenliği ve denetimini de sağlar. Ücretsiz yedekleme hizmeti sunduğu için, önemli bilgilerin kaybolmasını önlemiş oluyorsunuz. 

Windows Linux Hosting Farkı
 

 

 Hosting platformlarında web sitelerinin en çok tercih ettiği windows ile Linux hosting sunucularıdır. Her iki sunucu da insanların veya firmaların ihtiyaçlarını ön plana alarak kendi türündeki yazılımları destekliyorlar. Doğal olarak web sitesi kurmak, geliştirmek isteyenler windows hosting ve linux hosting farkı nedir, merak ediyorlar. 

Her iki sunucunun da desteklediği yazılımlar farklıdır. Linux hostinglerde veri tabanı sunucusu sadece MYSQL’dir. PHP yazılım dili bu sunucuda yüksek performans gösteriyor. Bu sunucularda; WordPress, Joomla, Opencart gibi İçerik Yönetim Sistemleri başarılı şekilde çalışıyorlar. 

Windows hostinglerde; ASP, ASP.NET, ASPX.NET, .NET Framwork yazılım dillleri; Microsoft SQL 2005, 2008, 2012, 2014, 2016, 2019 veri tabanı yazılımları çalıştırılabiliyor. Bu sunucularda Linux hostinglerde çalıştırılan html, mysql yazılımlarını da çalıştırabilirsiniz. Fakat, Linux hostinglerde verdiği randımanı alamazsınız. 

Hosting Windows mu Linux mu?
 

 Web sayfası oluşturmaya yarayan programlama dilleri ASP ve PHP’dir. ASP (Active Server Pages-Aktif Sunucu Sayfaları), windows işletim sistemini tercih eden web sayfalarını barındırıyor. PHP (Hypertext Preprocessor-Üstün Yazı Önişlemcisi), Linux işletim sistemini tercih eden web sayfalarını barındırıyor. 

Web sayfalarını yönetmekte basitlik arayanlar için windows hosting öne çıkıyor. Çünkü iki sunucuda kullanıcı ara yüzü farklılıkları bulunuyor. Bir Linux ara yüzünü yönetmek daha zordur. Linux komut satırındaki söz dizimi ve işlevler; Windows menülerdeki tıklamaya benzemez. 

Linux sunucuları kullanım bakımından daha zor olsa da güvenlik ve istikrar bakımından daha avantajlıdır. Nadiren yeniden başlatıldıkları için sık sık yükseltme yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Linux açık kaynak kodlu olduğundan tamamen ücretsizdir. Ayrıca, Windows’un desktop pazarındaki hakimiyeti bilgisayar korsanlarının hedefi olmasına yol açıyor. Windows ne kadar güvenlik duvarları oluştursa da, güvenlik açığı oluşabiliyor. 

Büyük bir şirket değilseniz, kişisel web sitesi, online satış sitesi veya blog oluşturmak istiyorsanız Linux hosting en idealidir. Kurumsal ağ iletişimi, Internet/intranet barındırma, veritabanları, kurumsal ölçekte mesajlaşma ve benzeri işlevlerin en verimli şekilde yürütülmesini amaçlıyorsanız windows sunucusunu tercih etmelisiniz. 

Kurumsal Windows Hosting
 

Kurumsal ağ iletişimi, kurumsal ölçekte mesajlaşma, yani yoğun e-posta trafiği yaşıyorsanız kurumsal windows hosting web barındırma çözümünüz olacaktır. Kurumsal hosting normal bir web hostingden farklıdır.  Daha sağlıklı, güvenli e-posta alıp-gönderebilmeniz için farklı teknolojiler kullanılıyor. E-postalarınızın saklanabilmesi için depolama alanı daha büyüktür. 

Kurumsal windows hosting  firmaların işlev ve ihtiyaçlarına göre farklı paketler halinde sunuluyor. Bu paketleri hosting hizmeti sunan firmalar sağlıyorlar.

Birleşik Krallık, Hindistan, ABD, Avustralya merkezli free windows hosting hizmeti sunan firmalar bulunuyor. Fakat bunlar limitli, kısıtlamalı olduğu için istediğiniz performansı alamayabilirsiniz. Ayrıca web sitenizi, güvenilir olmayan bir sunucuya da teslim etmek istemezsiniz. 

Hosting firmaları, web sitelerinin ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre hosting paketleri oluşturuyorlar. Paketlerin içeriklerine göre windows hosting fiyatları değişiyor. Herhangi bir paket almadan önce web sitenizin ihtiyaçlarını doğru şekilde belirlemeniz önemlidir. E-posta hesaplarınızı ve ihtiyacınız olan disk alanını dikkate alarak uygun paketi seçmelisiniz. 

Firmalar paketleri, eko-mini, standart-midium, profesyonel-large, ultra profesyonel-XXL Large şeklinde sunuyorlar. Küçük paketler ortalama aylık 1 dolardan başlıyor. Paket içeriği büyüdükçe, 3, 4, 5, 10 dolara kadar fiyatlar yükseliyor. 

Küçük paketlerde toplam disk alanı, e-posta adresi ve kotası, aylık trafik, ECC RAM düşük oluyor. İş hacminiz ve e-posta trafiğiniz yüksekse daha büyük paketleri seçmenizde yarar vardır. 

Windows Hosting Kullanımı
 

Windows işletim sistemini ve ASP yazılım dilini kullanan web siteleri windows hosting sql server paketlerinden birini seçiyorlar. Hazır olarak sunulan bu paketlerin kurulumu ve kullanımı çok kolaydır. Bazı firmalar 30 günlük ücretsiz deneme sunuyorlar. 30 günün sonunda sunucunun sağladığı destekten memnun kalırsanız, ücretli olarak kullanmaya devam ediyorsunuz. Beğenmezseniz, sizin için daha uygun olan bir pakete geçiyorsunuz. 

E-posta trafiğinize, sabit disk alanına göre;

-2 -6 CPU Çekirdeği, 

– 2 – 16 GB bellek, 

– 60 – 240 GB SSD Disk,

– 60 – 240 GB SATA yedekleme depolaması hizmetinden yararlanıyorsunuz. İş ihtiyaçlarınıza göre tek tıkla yükselme/düşürme yapabiliyorsunuz. Veri tabanlarını ve kullanıcıları kontrol panelinden yönetebiliyorsunuz. Paketin içinde bütün sürümler hazır halde geldiği için yükleyip, direk yayınlayabiliyorsunuz. 

Tüm windows asp hosting planları windows hosting plesk panel üzerinden sağlanıyor. Sunucular mobil uyumlu olduğu için ister bilgisayarınızdan, isterseniz mobil cihazınızdan yönetebiliyorsunuz. E-posta alanınızı, kotanızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Toplam alanınızı ister web siteniz isterseniz e-postalarınız için kullanabilirsiniz. 

Windows Hosting Kurulumu 

Windows Server 2022 Remote Desktop Services - 1 User CAL


 

Windows hosting paketleri hazır olarak satılıyor. Kurulumları çok basittir. Yönergeleri takip ederek, 10 dakikada kurulumu tamamlıyorsunuz. Bilgilerinizi yükleyip, yayınlayabilirsiniz. Hazır paketlerin dışında windows sunucunuzu hosting sunucusu haline getirebilirsiniz. Bunun için Plesk Panel kontrol panelini indirebilirsiniz. Bu panel üzerinden birçok yönetimsel işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Kurulumu yapabilmeniz için öncelikle www.page.plesk.com/plesk-onyx-free-download adresinden “plesk-installer.exe” dosyasını indiriyorsunuz. Kurulumu yapmak için talimatları takip edip, uygulayın. Plask Panel kurulumunun yapılacağı ekran açıldığında “install or upgrade product” bölümüne geçin. Açılan ekranda Plesk Panel versiyonu ile kurulum tipini seçip, devam diyorsunuz. 

Kurulum sırasında kişisel değişiklikler için sorular soracaktır. Herhangi bir değişiklik yapmadan Plesk Panelin belirlediği şekilde bırakın. Panel erişiminiz için şifreyi belirledikten sonra kurulum işlemine başlayabilirsiniz.  

Windows Hosting WordPress Kurulumu
 

WordPress açık kaynak kodlu, PHP kodlama dilinde yazılmış bir CMS içerik sistemidir. Windows hosting kullanıyorsanız, hosting yönetim panelinden kolayca kurulum yapabilirsiniz. WordPress kurulumunu otomatik yapmanızı sağlayan hosting paketleri bulunuyor. İsterseniz bunlardan satın alıp, tek tıkla kurulumu sağlayabilirsiniz. 

WordPressi manuel olarak yüklemek istiyorsanız, WordPress’in güncel sürümünü indirip, arşivden çıkarın. Windows hostingde WordPress’i kurarken fazladan yazma izinleri istenecektir. HhPanel’inize giriş yapın.  Database (Veritabanı) kısmı altındaki MySQL Database (MySQL Veritabanı) kısmına gidin. Burada gerekli alanları doldurduktan sonra Create‘e (Oluştur) basıyorsunuz.

Windows, WordPress’in sunucularında sorunsuz çalışabilmesi için IIS sürümünü geliştirdi. Windows Serverin hangi sürümünü kullanıyorsanız, üzerine WordPress’i kurup, sorunsuz çalıştırabilirsiniz. WordPress’i kurmadan önce microsoft’un sitesine gidip,  Web Platform İnstaller ‘ı bilgisayarınıza indirerek, kuruyorsunuz. 

Web Platform Installer’ı açıyorsunuz. Sağ üstteki arama çubuğuna WordPress yazıp, aratın. WordPress’i eklemek için “Add – Install”  diyerek ilerliyorsunuz. Bu bölümde MySQL veritabanı  root kullanıcı için şifre tanımlıyorsunuz. Adımları sırayla takip ederek, kurulumu tamamlıyorsunuz. 

Kurulum tamamlandığında ekrana gelen sayfada MySQL veritabanı bilgileri yer alıyor. Bu bilgileri bir yere not edin. Web tarayıcınıza kurulum yapılan domain adını yazıyorsunuz. Türkçe dilini seçerek ilerliyorsunuz. WordPress blogu için site ismi, kullanıcı adı, parola ve e-posta adresinizi yazıp “WordPress’i kur”‘ a tıklıyorsunuz. 

WordPress  Windows Hosting Çalışır mı?
 

WordPress, windows hosting üzerinde çalışır. Fakat Linux hosting sunucuları kadar iyi verim alamazsınız. Örneğin .htaccess dosyası çalımadığından istediğiniz performansı elde edemezsiniz. Bunun dışında kalıcı bağlantılarda, kategorilerinizin gidip-gelmesinde sorun yaşarsınız. Bunun dışında normal olarak windows hostingde WordPress’i çalıştırabilirsiniz. 

Windows Hosting PHP Çalışır mı?
 

 PHP, free bir script dilidir. Bu nedenle bütün işletim sistemlerinde çalışır. Windows hostingde de normal şekilde çalışır. Fakat Linux hostingdeki kadar yüksek performans sağlamaz. Microsoft IIS alt yazılımı kullanıyorsanız, PHP’yi kurmak istiyorsanız Microsoft’un Web Platformu Yükleyicisini (WebPI)kullanabilirsiniz. 

Windows Hosting Remote Desktop
 

Windows işletim sistemi kurulu bilgisayarınıza uzaktan erişim sağlamak istiyorsanız Windows Hosting RDP Remote Desktop Connection” Uzak Masaüstü Bağlantısını kullanarak bağlanabilirsiniz. Bu bağlantı sayesinde işyerinizdeki bilgisayarı, evinizdeki bilgisayardan yönetebilirsiniz. 

Uzaktan bağlantıyı yapabilmeniz için öncelikle, bağlantı kuracağınız bilgisayara/bilgisayarlara uzaktan bağlantı izni vermeniz gerekiyor. Ayrıca bilgisayarlara bir kullanıcı şifresi oluşturmayı unutmayın. Bilgisayarlarınıza uzaktan bağlanmak istiyorsanız, bağlanacağınız bilgisayarın/bilgisayarların uyku veya bekleme modunda olmaması gerekiyor. Çünkü bekleme modundaki bir bilgisayara bağlanamazsınız. 

Uzaktan bağlantı kuracağınız bilgisayarların uyku ve hazırda bekleme ayarlarını “hiçbir zaman” şeklinde ayarlamalısınız. Bağlantıyı çalıştırmak istediğinizde arama bölümünden “mstsc” veya “Uzak Masaüstü Bağlantısı” yazarak Remote Desktop uygulamasını çalıştırabilirsiniz. Programı çalıştırdığınızda ekrana gelen sayfaya, bağlanacağınız bilgisayarın bilgilerini giriyorsunuz. 

Hosting kullanımı web siteleri için mutlaka gereklidir. Sitenin bilgi akışını kontrol etmesi, e-postalar için sabit disk alanı oluşturulması gibi hizmetlerle web sitelerinin işleyişlerini kolaylaştırıyorlar. Windows işletim sistemi yüklü bilgisayarlarda ASP yazılım dilini kullanacaksanız windows hosting kullanmanız tavsiye ediliyor. İhtiyacınıza göre hosting paketlerinden birini seçip, kurabilirsiniz.