Yazılım Lisesi Avantajlı Mı?

Yazılımcı olmak isteyenlerin yazılım lisesi kulağa oldukça güzel geliyor fakat lise seviyesinde bu alan ülkemizde henüz yeterince gelişmediği için okul sayısı da oldukça az. Okullar hakkında yorumlar incelendiğinde ise karşımıza karışık bir tablo çıkıyor. Bu okullardan memnun olan olduğu kadar bu okulları yetersiz bulanlar da göze çarpıyor.

Aileler ve öğrenciler için ilk önerimiz öğrencinin lise giriş sınavında puanı çok daha kaliteli bir lise için yeterliyse o liseyi tercih etmesi yönünde olabilir.

Bu süreçte yazılımcı olmak isteyen öğrenci internette bulduğu kaynaklarla üniversite öncesi yazılım bilgisini geliştirebilir. Lise giriş sınavında aldığınız puan ve seviyeniz bu liselerin ayarındaysa önceliği gezerek ve öğrenci yorumlarını da alarak yazılım liselerine verebilirsiniz.

Türkiye’deki Yazılım Liseleri Nelerdir?

Her geçen gün büyüyen yazılım sektörüne yazılımcı yetiştirmek için açılan yazılım liseleri gençlerin hayallerine erkenden kavuşmaları için ön ayak olmaktadır. Ülkemizde de pek çok yazılım lisesi bulunmaktadır. Gelin bu yazılım liselerine birlikte bakalım:

  • Kozmos Yazılım Anadolu Lisesi
  • Matrix Yazılım Koleji
  • Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
  • Erdem Yazılım Anadolu Lisesi
  • Çizgi Yazılım Lisesi

Ülkemizde yazılım liselerinin sayısı her geçen yıl arttığı için biz bu yazıyı yazdıktan sonra yeni yazılım liseleri de açılmaya devam edecektir.

Kozmos Yazılım Anadolu Lisesi

kozmos-yazilim-anadolu-lisesi

Türkiye’nin ilk yazılım Anadolu Lisesi sloganıyla 2017 yılından beri öğrencilerini kabul eden Kozmos Yazılım Anadolu Lisesi’nin temelleri 2015 yılında atılmıştır.

Bu lisede uluslararası düzeyde yazılım eğitimi verilmektedir. Ayrıca yoğun ve kapsamlı bir İngilizce eğitimi de bulunmaktadır. Bunun yanında okulun amaçları arasında öğrencilere 21. yüzyıla uygun teknoloji becerileri kazandırmak da bulunur.

Kozmos Yazılım Anadolu Lisesi, sadece yazılım mühendisi değil, teknoloji okur yazarı olan hekimler, C-level yöneticiler, girişimciler, bilim insanları, bilim hukukçuları, sanatçılar, soysal bilimciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Çağdaş, idealist okullardan biridir.

Üniversite Mah., Bağlariçi Caddesi, No:29/A Avcılar/İstanbul adresinden ve 0 (212) 995 0101 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Matrix Yazılım Koleji

2021 yılında öğrenci almaya başlayan Matrix Yazılım Koleji Kocaeli’nde bulunmaktadır. Ayrıca Eskişehir ve Ankara’da da şubeleri vardır. Okul sınav, mülakat ya da referans yöntemiyle öğrenci kabul etmektedir.

Geleceğe hazır olmak isteyen gençler için yazılımı odağına alan bir eğitim vermektedir. Ayrıca okulda yazılım derslerinin yanında global öğrenciler yetiştirmek amacıyla mesleki İngilizce dersleri de verilmektedir.

En güncel ve en çok kullanılan yazılım dillerinde öğrencilerin uzmanlaşması amaçlanmaktadır. Okuldan mezun olan öğrencilerin yazılıma hakim, nitelikli yazılımcı adayları olması amaçlanmaktadır.

Barbaros, Mahmut Çavuş Cd. No:13, 41090 Başiskele/Kocaeli adresinden ve 0555 191 34 41 numaralı telefondan ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde eğitim veren bir meslek lisesidir. Bilişim Teknolojileri alanının dışında Kimya Teknolojisi, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri gibi alanlar da bulunmaktadır.

Bilişim Teknoloji alanında 3 dalda eğitim verilmekte, öğrencilerin uzmanlaşması amaçlanmaktadır. Bu dallar; Veri Tabanı, Web Programcılığı ve Bilgisayar Teknik Servis dallarıdır.

Her yönüyle Türkiye’nin en iyi bilişim öğrencilerini barındırma amacıyla öğrenci yetiştirmektedir. Eğitim hayatları boyunca öğrencilerin akademik, sosyal ve mesleki becerilerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır.

İstanbul Sarıyer’de bulunan okulu ziyaret ederek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Erdem Yazılım Anadolu Lisesi

İstanbul Ümraniye’de bulunan Erdem Yazılım Anadolu Lisesi, 2011’den bu yana felsefeyi temel alan ilerlemeci ve yapılandırıcı yaklaşımıyla bütünsel bir eğitim vermektedir.

2020 yılında ise bünyesi altında Erdem Yazılım Anadolu Lisesi’ni açmıştır. Teknolojik sınıflarda proje ve uygulama ağırlıklı olarak eğitim verilmektedir.

Okulun dersleri arasında yazılım geliştirme, dijital tasarım, siber güvenlik gibi dersler bulunmaktadır. Bu dersler alanlarında uzman mühendisler tarafından verilmektedir.

Yazılım bölümünde haftada 6-8 saat boyunca ağırlıklı olarak yazılım dersleri verilmektedir. Bu derslerin yanında ise matematik, İngilizce ve fen bilimleri dersleri verilmektedir. Bu dersler sayesinde öğrencilerin üniversitelerin yazılımla bağlantılı bölümlerini kazanabilmeleri ve donanımlı bir yazılımcı adayı olarak liseden mezun olması amaçlanmaktadır.

Esenkent Mah. Gökkuşağı Sok. No:28 Ümraniye / İstanbul adresinden ya da 0850 711 32 32 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Çizgi Yazılım Lisesi

Yazılımın liderlerini yetiştiren okul sloganıyla öğrenci kabul eden Çizgi Yazılım Lisesi’nde, alanında uzman olan bilgisayar mühendisleri ile eğitmenler ders vermektedir.

Ayrıca okulda verilen eğitim ileri seviye İngilizce ile desteklenmektedir. Okulun temel yazılım derslerinde Python, C#, PHP gibi birçok kodlama dili kullanılmaktadır. Böylece öğrencilerin yapacakları işe hakim olmaları sağlanmaktadır.

Okulda, Siber Güvenlik, Grafik Tasarım, Bilgisayar Programlama, Robotik Programlama, Mobil Programlama, Web Programları, Oyun Programlama, Veri Tabanı Yönetimi, Dijital Pazarlama gibi uzmanlık alanları bulunmaktadır.

15 kişilik sınıfların bulunduğu okulun öğrenci memnuniyetini ön planda tutar. Yeni mahalle Çizgi sokak no:68 Silivri/ İstanbul adresinden ya da 0212 723 67 23 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Yazılım Liseleri Nasıl Bir Eğitim Uygular?

Pek çok öğrencinin merak ettiği konulardan biri de yazılım liselerinin nasıl bir eğitim uyguladığıdır. Yazılım lisesinde okuyan birinin kariyerinin devamının nasıl olabileceği de aileler tarafından merak edilmekte.

Yazılım liselerinin çoğunluğunda popüler yazılım dillerinin temel yapısı öğretilmekte ve öğrenciye yazılımcı olabilmesi adına iyi bir altyapı sunulmaktadır. Yazılım derslerinin yanında yoğunluklu olarak İngilizce dersleri de verilmektedir.

İngilizce dersleriyle hem mesleki yetkinlik hem de öğrencinin dünyaya adapte olması hedeflenmektedir. Tabii ülkemizde genel bir İngilizce problemi olduğunun da altını çizmek gerek. Yani burada öğrencinin de istekli olması dil konusunda fark yaratması için önemli.

Ayrıca okullarda İngilizcenin yanı sıra Türkçe, Fen Bilimleri, Matematik dersleriyle öğrenciler üniversite sınavına hazırlanmaktadır. Pek çok okulda bütün bunların yanında akademik dersler de bulunmaktadır. Bu derslerin amacı hem öğrencileri üniversiteye hazırlamak hem de kalifiye olmalarını sağlamaktır.

Bütün bunların yanında pek çok lise öğrencilerin uzmanlaşacakları bir alana yoğunlaşmalarına olanak sağlamaktadır. Alan seçen öğrenciler seçtikleri alan üzerinden yoğunluklu olarak eğitimlerine devam ederek uzmanlaşabilmektedir.

Yazılım Liselerine Nasıl Girilir?

Yazılım liselerine giriş şartları okuluna göre farklılık göstermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan okullara girebilmek için LGS sınavından okulların istediği puanı almaları gerekmektedir.

Diğer yazılım liselerinin ise şartları okula göre değişim gösterebilmektedir. Bazı okullar yazılı sınav sonucu öğrenci kabul eder. Özel liseler için bursluluk sınavlarına girerek ücretsiz olarak eğitim alabilmeniz mümkündür. Çoğu okulda yapılan bu bursluluk sınavlarında matematik ve genel kültür soruları sorulmaktadır. Bazı okullar ise mülakat bazıları ise referans yolu ile öğrenci kabul etmektedir.  

Yazılım liseleri ülkemizde hala yeterli popülerliğe ulaşmadığı için lise giriş sınavlarında başarılı olabilecek bir öğrenci yazılım liselerine giriş konusunda sorun yaşamayacaktır.

Yazılım Lisesi Mezunları Ne İş Yapar?

Çoğu yazılım lisesinin amacı öğrencilerin iyi bir üniversitede yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi bölümleri kazanmalarıdır. Ancak bu liselerde eğitim aldıktan sonra çalışma hayatına geçmeniz de mümkündür.

Okulda uzmanlaştığınız alan, kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz gibi değişkenlere bağlı olsa da yazılım lisesinden mezun olduktan sonra iş bulmanız mümkündür. Yazılım lisesinde okurken kendini de geliştirmiş ek projeler üretmiş bir öğrenci junior yazılımcı olarak lise mezunuyken bile iş bulabilir.

Yazılım lisesi mezunları, yazılımcılık, veritabanı uzmanlığı, bilgisayar ve bilgi sistemleri elemanı, sistem analistliği, oyun programcılığı, siber güvenlik uzmanlığı, medya programcılığı gibi işler yapabilmektedir.

Ayrıca yazılım şirketlerinde işe girebilmektedir. Bu şirketlerde çeşitli yazılım projelerine dahil olabilir, yazılım projeleri geliştirebilirler.