Oyun Geliştiricileri

Oyun geliştiricileri, bilgisayarlar, mobil cihazlar veya oyun konsolları için video oyunları planlamak, tasarlamak ve üretmek için ekipler halinde çalışmaktadır. Çalışmaları, oyun için görsel içerik oluşturmayı ve oyunun tüm özelliklerini ve işlevlerini uygulamak için kod yazmayı içerir. Bu kariyer, yazılım geliştirme ve matematikte bir altyapı ve proje hedeflerine ulaşmak için başkalarıyla iyi iş birliği yapma becerisi gerektirir. Birçoğu oyun stüdyolarında veya yazılım şirketlerinde tam zamanlı olarak çalışırken, uzaktan çalışmayı veya oyunlarını bağımsız geliştiriciler olarak çevrimiçi yayınlamayı tercih eden oyun geliştiricileri için fırsatlar mevcuttur.

Adım Adım Oyun Geliştiricisi Olmak

Adım 1: Amacını Belirle

Bir konuda ustalaşmanın ilk adımı, her zaman o konunun usta bir öğrencisi olmaktır. Örneğin, harika bir müzisyen olmak istiyorsanız, önce harika müzikleri dinlersiniz. Bu durum oyun geliştiricileri için de geçerlidir. Oyun geliştirici olmanın ilk adımı iyi bir oyuncu olmaktan geçer. Oyunları oynamalı ve hikayesini anlayabilmelisiniz. Ondan sonra işin geri kalan kısmına geçebilirsiniz.

Bu, harika bir oyun geliştiricisi olmanın ilk adımıdır.

Adım 2: Plan Yap

Oyunların mantığını, hikayesini anladınız ve kendinizi bu yolda geliştireceğinize karar verdiniz. Şimdi ise oyun geliştirme yolunda ilerlemek için plan yapmalı, kendinize bir yol haritası çizmelisiniz.

İlk önce, nihai hedefinizin ne olduğunu belirlemelisiniz. Yani ne tarz bir oyun yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Geleceğin Pokemon GO oyununu mu yapmak istiyorsunuz yoksa Assassin's Creed oyununu mu yapmak istiyorsunuz?

Bu iki hedef arasında öğrenmeniz gereken şeyler oldukça farklılık gösterecektir. O yüzden ne tür oyun geliştirmek istediğinize bu adımda karar vermelisiniz.

Adım 3: Seçimini Yap

2. adımı da geçtiğinize göre artık oyunların mantığını anladınız ve hedefinizi belirlediniz. Şimdi ise bir seçim yapmalısınız. Hedefinize uygun olan oyun motorunu bu adımda seçmeniz gerekiyor. Oyun motorları hakkında bilginiz yoksa eğer endişelenmeyin sizin için özetliyor olacağım. 

Oyun Motoru Nedir, Hangi Oyun Motorunu Seçmeliyim?

Oyun motorları; bilgisayar, mobil cihaz ve konsollar gibi oyun oynadığımız platformlardaki oyunları tasarlamaya, geliştirmeye yarayan programlardır. Ücretsiz oyun motorları olabileceği gibi ücretli oyun motorları da mevcuttur.

En popüler oyun motorları ve o oyun motorları kullanılarak yapılan oyunlara göz atalım.

Unity:  (The Forest, Rust, Among the Sleep...)

Unreal Engine: (PUBG, Fortnite, ARK:Survival Evolved...)

CRYENGINE: (CRYSIS, Far Cry, Evolve...)

GODOT: (Good Night Bobby, Until Then, Scrabdackle...)

Yukarıdaki en popüler oyun motorlarını daha detaylı öğrenmek isterseniz her oyun motorunun kendi resmi sitesinden araştırabilirsiniz. 

Adım 4: Programlama Dilini Seç ve Öğrenmeye Başla

Oyun geliştiricileri yazılım sektöründe zorlu bir rekabetle karşı karşıya olduğundan, kendilerini programlama dünyasında daha yüksek pozisyonlara götürecek giriş seviyesi pozisyonları elde etmeyi umarak üst düzey programlama kursları, lisans dereceleri, portföyler ve stajlarla kendilerini hazırlamaları gerekir. 

Öğrenmeniz gereken programlama dili büyük ölçüde yapmayı seçtiğiniz oyunun türüne ve kullandığınız oyun motoruna bağlı olacaktır.

Örneğin, Unreal Engine ve CRYENGINE oyun motorları için C++ programlama dilini öğrenmeniz gerekirken, Unity oyun motoru için C# programlama dilini öğrenmeniz gerekir. Nasıl bir oyun yapacağınızı ve buna bağlı olarak hangi oyun motorunu kullanacağınıza karar verdiyseniz gerekli olan programlama dilini öğrenmeye başlayabilirsiniz. 

Adım 5: Proje Geliştir ve Kendine Portföy Hazırla

Şimdiye kadar neler yaptık bir bakalım. Amacımızı belirledik, planımızı yapıp yol haritamızı çizdik öğrenmemiz gereken oyun motoru ve programlama dilini öğrendik şimdi ise sıra bol bol proje geliştirmek. Basit oyunlar yaparak kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Yaptığınız oyunlar ile kendinize portföy oluşturmaya başlayabilirsiniz.