Ping nedir?

Ping, ilk olarak 1983 yılında Mike Muss tarafından yazılan bir programdır. 1000 satır kod içeren bu program, hedefe 32 baytlık bir ICMP Paketi gönderiyor ve aynı paketin geri gelmesini bekliyor. Sunucu bir istemciye ne kadar uzak ise o kadar bekleme süresi artar.

Ancak günümüzde ping, oyun oynayan kişiler tarafından daha çok kullanıyor.

Ping, Bilgisayarınızdan çıkan sinyallerin ne kadar hızlı gönderildiğini ve alındığını hesaplar. Yani sadece internet üzerinden oyun oynarken değil, herhangi bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, internette video izlediğinizde, internet ile çalışan bir program başlattığınızda bilgisayarınız karşı tarafın sunucusuna bağlanır. Bilgisayarınızdan çıkan veriler girdiğiniz sitelerde sunucuya aktarılır. Bu veri üretilme süresine ping adı verilir.

Ping süresi nasıl hesaplanır?

Evinizde kullandığınız internetinizin indirme ve yükleme hızını ölçtüyseniz ping yani gecikme süresi ile de karşılaşmışsınızdır. İnternet hız testi yazıp webde arama yaparak bir çok site ile karşılaşmanız mümkündür. Bu sitelerin birinden hız testi yaparak, hem ping sürenizi, hem de indirme ve yükleme hızınızı öğrenebilirsiniz.

İdeal Ping süresi ne olmalıdır?

Ping sürenizi ölçtükten sonra ne kadar iyi veya ne kadar kötü olduğunu anlamayabilirsiniz. Ping süresi ne kadar düşükse o kadar iyi, ne kadar yüksekse o kadar kötü demektir. Peki ideal ping süresi ne olmalıdır?

Ping süreleri milisaniye ile ölçülür. ideal ping süresi 0,1 milisaniye ile 40 milisaniye olmalıdır. Bu aralıkta gecikme süreniz varsa çevrimiçi oyunları rahat bir şekilde oynayabilirsiniz.

40 milisaniye ile 80 milisaniye arasında gecikme süreniz varsa sunucu kaynaklı bir problem olmadığı zaman ortalama bir şekilde oyun oynayabilirsiniz. Rahatlıkla video izleyebilirsiniz.

100 ve daha fazla milisaniye gecikme süreniz varsa oyun oynamanız imkansız hale gelir. Video izlerken komutlar geç gelebilir.

Online oyunlarda ping düşürme taktikleri nasıl yapılır?

Ping düşürmenin birçok yolu vardır. Bu yollardan bazıları şu şekildedir;

1. Arka plan programlarını ve uygulamalarını kapatın

Bilgisayarınızın dikkatini dağıtan pek çok şey var, programlar ve çalışan uygulamalar bunlardan biri. Bu programları zorla kapatarak cihazınızın dikkatini oyuna yönlendirmiş olursunuz. Ayrıca bu işlemi yaparak internet bant genişliğini de an aza indirmiş olursunuz. Kapatmanız gereken bazı programlar arasında Spotify, Zoom, Netflix yer alır.

2. Güncellemeleri geçici olarak devre dışı bırakın

Yazılım ve uygulamalar için otomatik güncellemeleri etkinleştirmek, cihazlarınızın en iyi çalışmasına yarayan harika bir yoldur. Yine de bu güncellemeler internet hızınızı bir hayli etkileyebilir. Çevrimiçi bir oyunda girdiğiniz zaman otomatik güncellemeleri geçici olarak kapatmak ping sürenizi önemli bir ölçüde etkileyebilir.

3. Ağınızdan diğer cihazları kaldırın

Diğer cihazlarınız (telefon, tablet, televizyon, akıllı saat vb.) bulunduğunuz Wi-Fi ağına bağlıysa oyununuza ping girmesi olasıdır. Oyununuz bitene kadar bağlı olan bu cihazların bağlantısını kesebilirsiniz.

4. Modeminizi kapatıp açın

Çok basit bir işlem olarak görülse de çok etkili bir işlemdir. Elektronik bir aletin daha sağlıklı bir şekilde çalışması için kapatılıp yeniden açılması gerekiyor. Modem uzun süre çalıştığı için kapatıp açmanızda fayda vardır. Ancak bu işlem yeterli olmayabilir, modeminizi kapattıktan sonra kabloları da sökmeniz gerekmektedir.

5. İnternet servis sağlayıcınıza başvurun

Tüm bu adımları uyguladıktan sonra hala ping sorunu yaşıyorsanız, bir profesyonelden yardım alma zamanı gelmiştir. Sahip olduğunuz markanın internet servis sağlayıcısıyla iletişime geçebilirsiniz.