Power Supply Nedir?

Power Supply Unit yani Türkçe ismiyle güç kaynağı, PSU olarak kısaltılmış hali kullanılıyor. Bir bilgisayarın içerisinde bulunan tüm parçaları çalıştırmayı sağlayan donanım Power Supply’dir. Kısacası PSU, bilgisayar kasasının içindeki donanımları çalıştırarak gerekli olan enerjiyi eşit miktarda dağıtması için kullanılan bir parçadır.

Yeni bir cihaz alırken, özellikle de bilgisayar için parça arayışındaysanız Power Supply birimini göz önünde bulundurmayı unutmayın. Çünkü, bir cihazın daha iyi çalışabilmesi ve performans sağlaması için içerisindeki güç kaynağının yüksek watt sevisine ulaşması gereklidir. Ancak bu watt seviyesi her bilgisayara göre farklılık gösterebilir. Yüksek enerji isteyen donanım birimlerine göre Power Supply seçimi yapılmaktadır.

Power Supply Nerede Bulunur?

Power Supply Unıt yani güç kaynağı bilgisayarında kasasının arka tarafında bulunur. Piyasadaki neredeyse tüm kasa modellerinde güç kaynağının monte edilmesi için arka üst tarafa konmuştur.

Güç Kaynağının İçinde Bulunan Parçalar

Aşağıdaki listede sıradan bir güç kaynağının içindeki parçaların bir listesi bulunmaktadır:

  • Alternatif akımı, doğru akıma dönüştüren bir doğrultucu.
  • Doğrultucudan gelen doğru akımı düzelten bir filtre.
  • Gelen voltajı artırarak veya azaltarak kontrol eden bir transformatör.
  • Doğru akım çıkışını kontrol eden ve bilgisayar donanımına doğru miktarda güç, volt veya watt sağlanmasına izin veren bir voltaj regülatörü.

PSU Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir güç kaynağı alırken dikkat edeceğiniz şey anakartınızın modeline ve kasanızın boyutuna göre uyumlu olması. Anakartınızın modeline göre bir bir güç kaynağı bulmak istiyorsanız, marka ve modelini internete yazarak ufak bir araştırma yapabilirsiniz. Eğer sisteminizin ihtiyacı olan watt değeri 600W ise, 500W PSU almak cihazınızı doğru çalıştırmayabilir. 600W isteyen bir cihaz için en az 700W PSU almak akıllıca olabilir.

Eğer bilgisayarınıza takılı olan anakartın modelini bilmiyorsanız, bunun için geliştirilmiş programlar sayesinde öğrenebilirsiniz.

Veya hiçbir program indirmek istemiyorsanız bilgisayarınızdan aşağıdaki adımları uygulayarak öğrenebilirsiniz.

  1. İlk olarak “Windows + R” tuşlarına basarak çalıştır ekranını başlatın.
  2. Açılan pencereye “msinfo32.exe“ yazın ve enter tuşuna basın.
  3. Karşınıza sistem bilgisi ekranı açılacaktır.
  4. Sistem özeti başlığının altında “Temel Kart Ürünü“ yazan yerde anakart modelinizi görebilirsiniz. Ayrıca bu ekrandan diğer bileşenlerinize de bakabilirsiniz.

Bilgisayara PSU Nasıl Takılır?

Yeni bir bilgisayar aldıktan 3-4 yıl sonra bazı sıkıntılar boy göstermeye başlayabilir. Bu sorunlar artık cihazın içindeki parçaları değiştirmek gerektiği anlamına gelebilir. Ekran kartını ve anakartını yükseltmek, cihazın içinde bulunan güç kaynağını zorlayabilir. Bu nedenle yeni bir PSU almanızda gerekir.

Bir çok insan güç kaynağının zor bir şekilde monte edileceğine inanırlar. Ancak bu işlem oldukça kolaydır.

  • İşleme başlamadan önce bilgisayarınızı kapatıp bağlı olan tüm kabloları sökün. Ve kasanın arkasında bulunan güç düğmesini kapalı hale getirin.
  • Ardından kasayı ters çevirip yan kapağını açın. Kasanın içerisindeki donanım bileşenlerini bozmamak için statik elektrikten kaçının.
  • Montajı gerçekleştirmek için kasadaki yerini bulun. Güç kaynağı birimleri tipik olarak kasanın üst kısmında bulunur; bu nedenle bilgisayarın güç kablosu genellikle kasanın üst arka bölümüne takılır.
  • Güç kaynaklarının arka tarafında bir fan bulunur. Bu fan kasanın arkasına bakacak şekilde olmalıdır.
  • Güç kaynağını doğru bir şekilde taktıktan sonra, kasanın arkasına bastırılmış haldeyken, güç kaynağını yerine kilitlemek için vidaları takın.
  • Güç kaynağındaki ana kabloyu (genel olarak büyük fişe sahip olan) anakarta bağlayın.
  • Daha küçük kabloları kullanarak güç kaynağını bilgisayarınızın sabit sürücüsüne, CD sürücüsüne ve grafik kartına bağlayın.

Tüm bu işlemleri doğru bir şekilde uyguladıktan sonra, kasanın kapağını kapatıp düz çevirin. Ardından tüm kabloları takarak kasanın arkasındaki güç düğmesini açarak bilgisayarı çalıştırın.