ROM Bellek Ne Demek?

Adından da anlaşılacağı gibi, ROM yalnızca üzerinde depolanan programları ve verileri okuyabildiğimiz, ancak üzerine yazamadığımız depolama türüdür. Bilgisayarın enerjisi kesilse dahi içerisindeki bilgiler silinmez. Ayrıca, rastgele erişimli bellek (RAM) ile birlikte bir bilgisayarın birincil bellek birimidir. ROM, çoğunlukla üretici yazılımı güncellemeleri için kullanılır.

ROM Bellek Nerelerde Kullanılır?

Romlar sadece bilgisayarlarda kullanılamaz. Birçok elektronik üründe depolama aygıtı olarak kullanılır. Örnek verecek olursak, Rom video oyun konsollarında kullanılan ve bir sistemin birden fazla oyun çalıştırmasını sağlayan depolama aygıtı olarak kullanılır.

ROM bellek kalıcı depolama aygıtı olduğu için gömülü sistemlerde de kullanılır. Gömülü sistemlerde verilerin değiştirilmesi gerekmez.

ROM Bellek Çeşitleri

ROM

Okunabilir bellek türlerinin en temel olanıdır.

PROM

Programmable ROM anlamına gelen bu ROM çeşidi oluşturulduktan sonra bir kez programlanabilen bir bilgisayar bellek yongasıdır. PROM programlandıktan sonra yazılan bilgiler kalıcıdır, silinemez veya değiştirilemez. PROM bellekler çok hassastırlar, durgun elektrikteki herhangi bir sarsıntı veya değişim ROM’daki devrelerin kolay bir şekilde yanmasına sebep olur.

EPROM

Erasable Programmable ROM anlamına gelir. Diğer ROM çeşitlerinde olduğu gibi EPROM türünde de elektrik kesilse dahi içeriğini kaybetmez. PROM yongasına göre en önemli özelliği bir çok defa silinip yazılabilmesidir. Bu avantajıyla birlikte yazılımların son versiyonlarına yükseltme yapılabilir. EPROM belleklerin bir çok avantajı olsa bile dezavantajları da mevcuttur. Yonga üzerinde değişiklik yapmak için tüm verilerin silinmesi gerekiyor. yonga üzerinden işlem yapabilmek için yonganın sistemden çıkartılması gereklidir.

OTP

One Time Programmable anlamına gelir. Yani bir defa programlanabilen yongadır. Bir EPROM çeşidi olan OTP yongaları, EPROM’da bulunan pencereler OTP yongasında mevcut değildir. Bu sebeple bir defa yazılıp üzerinde hiçbir değişiklik yapılamaz.

EEPROM

EEPROM bellek açılımı Electrically Erasable Programmable‘dır. EEPROM bellek türünün EPROM’a göre birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajların en önemlisi silme işleminin elektriksel olmasıdır. Silme ve yazma için herhangi bir donanıma ihtiyaç yoktur. EEPROM’lar bir çok kez yazılıp silinebilir ve sonsuza kadar okuma yapmaya izin verir. Yonga üzerinde değişiklik yapmak için tüm içeriğin hepsini silmeye gerek yoktur.

RAM ve ROM Bellek Arasındaki Fark Nedir?

Ram ve Rom arasındaki farklara bakmadan önce, Ram bellek türünün ne olduğunu bilmeniz gerekiyor.

RAM

Random Access Memory anlamına gelen RAM, içerisindeki bilgileri saklamaz yani elektrik kesildiğinde bile bilgiler siliniz. Geçici depolama birimi olarak tanımlanabilir. bilgisayarların yanında tablet, telefon ve oyun konsollarının da önemli bir bileşenidir. Ram bellek olmadan cihaz çalıştırılamaz, çalışırsa bile çok yavaş çalışır.

  • RAM okunup yazılabilen bir depolama türüdür. ROM ise sadece okunabilir bir depolama türüdür.
  • RAM geçici bir hafıza birimiyken, ROM kalıcı bir hafıza birimine sahiptir.
  • Cihaz kapatıldığı zaman RAM bellekteki tüm bilgiler silinir, ROM bellekte silinmez.